Bila je besna kada je čula da je Toma Zdravković njoj posvetio pesmu: Nije znala kako da objasni da njih dvoje nisu u vezi

Većina će vam reći da je Toma Zdravković bio najveći pevač narodne muzike na našim prostorima. U moru “kafanskih umetnika” on je bio nešto posebno - plenio je koliko glasom, toliko i šarmom, iskrenošću i jednostavnom lakoćom sa kojom je pevao i koja je činila da mu publika, pre svega, veruje. Ovo je priča o jednom od njegovih najvećih hitova…

Danka Novović, popularno TV lice, foto: Prva Tv/PrtScr
Danka Novović, popularno TV lice, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Toma Zdravković danas je legenda srpske boemije i čovek bez kojeg naša narodna muzika ne bi bila ista. Ipak, čak i u njegovoh karijeri punoj hitova i pesama koje će se pevati večno, jedna se ističe - “Danka”.

Fanovi su to znali, ali vremenom se i zaboravilo - pesmu “Danka” Toma Zdravković posvetio je Danki Novović, čuvenoj voditeljki i jednoj od najpopularnijih TV ličnosti stare Jugoslavije.

Tada još mlada spikerka, Danka je vodila mnoge koncerte na kojima je nastupao i Toma i nije mnogo prošlo a njih dvoje su postali veliki prijatelji.

Toma, velikog srca kakav je bio, prijateljici je posvetio pesmu. Ona, pak, zbog toga nije bila srećna.

- Bili smo prijatelji i Toma je bio čovek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu - ispričala je godinama kasnije.

Jednom kada je pesma postala hit, priča o zaljubljenosti Tome Zdravkovića u Danku Novović postala je legendarna. Da li je u ovome bilo istine ili ne, nikad nećemo saznati. Danka je govorila da je za nju on bio “samo prijatelj”. Toma se nije oglašavao drukčije nego kako je najbolje umeo - stihovima.

I, tako je nastala legenda…

- Kada je “Danka” postala hit, dugo nisam govorila s Tomom jer sam mislila da nikada neću objasniti javnosti da nisam u ljubavi s njim. Kada sam mu oprostila, Toma je od sreće celo veče čašćavao celu kafanu - pričala je kasnije ona.

I tako je ova pesma nastavila da živi… Toma Zdravković preminuo je 30. septembra 1991. Danka Novović otišla je da se sretne sa njih 14. jula 2019. Ali, u stihovima oboje će živeti večno!

.

Izvor: istorijskizabavnik