Životne priče

Ulogom sveštenika mamio je uzdahe žena: Odrastao je uz oca alkoholičara, a tek u poznim godinama otkrio je veliku tajnu!

Ričard Čembrlejn proslavio se ulogom doktora Kildera šezdesetih godina prošlog veka, ali i mini serijom "Ptice umiru pevajući" koja je osvojila srca svih žena.

25.05.2020. - 12:00h
Mnoge žene uzdisale su za zgodnim sveštenikom...
Mnoge žene uzdisale su za zgodnim sveštenikom...foto: Hulton Archive/Getty Images/Stringer

Rođen je 31. marta 1934. godine u Los Anđelesu. Proslavio se ulogom u seriji "Dr Kilder" šezdesetih godina prošlog veka ali pravu popularnost je doživeo tek osamdesetih kada je pored prelepe Rejčel Vord zaigrao u australijskoj mini seriji rađenoj po čuvenoj knjizi, "Ptice umiru pevajući."

Odrastao je na Beverli Hilsu sa roditeljima, Čakom i Elsom, kao i starijim bratom, Bilom. Majka mu je bila glumica i pevačica, veoma talentovana žena, dok se njegov otac celog života borio sa alkoholizmom koji je ostavilo traga u celom njegovom detinjstvu.

Kada je diplomirao, Čembrlejn je upisao fakultet Pomona, u Klermontu, takođe u Kaliforniji. Tamo je studirao slikarstvo i istoriju umetnosti, ali se i upleo u društvo koje se bavilo glumom. Na poslednjoj godini studija, njegov život se drastično promenio, a to je opisao i u svojim memoarima. Shvatio je, posle izvođenja jedne predstave, da je njegova ljubav gluma.

Slučajno je postao glumac
Slučajno je postao glumacfoto: Keystone/Getty Images/Stringer

Nažalost, sudbina je tada umešala prste i odložila njegove snove, zato što je bio pozvan da se priključi ratu koji je plamteo u Južnoj Koreji.

"Mrzeo sam vojsku... Ne volim da mi se naređuje šta da radim, a ne volim ni sam da naređujem nikome. Izašao sam iz rata kao zapovednik. To je bila samo još jedna moja uloga", rekao je u jednom intervjuu.

Godine 1961, Čembrlejn dobija ulogu Dr Kildera. Ta prva veća uloga mu je malo kasnije obezbedila i prvu veliku nagradu. U pitanju je Zlatni globus. Nakon snimanja serije i još nekih manje priznatih filmova, preselio se u Englesku gde je nastavio da se bavi glumom, ali ovog puta na daskama koje život znače.

Sedamdesete su bile plodne godine u njegovoj karijeri. Igrao je u filmu "Tri musketara", kao i još nekim projektima sa zvučnim Holivudskim imenima poput Stiva Mekvina i Pola Njumena.

Čembrlejn je ponovo posle nekoliko godina osvojio publiku novim TV projektom. Dobio je ulogu u mini serijij "Ptice umiru pevajući," gde je igrao sveštenika koji se bori da održi zavet zbog ljubavi prema mladoj ženi, čiji lik je odglumila prelepa australijska glumica, Rejčel Vord.

Uloga dr Kildera obezbedila mu je Zlatni globus
Uloga dr Kildera obezbedila mu je Zlatni globusfoto: Central Press/Getty Images/Stringer

Tada, prihvatanje takve uloge je bilo riskantno, s obzirom da producenti nisu znali da li će uspeti da zadrže gledaoce kroz nekoliko epizoda. Njihovom strahu je ubrzo došao kraj, zato što je serija bila opšteprihvaćena od strane publike, a njemu je donela još jedan Zlatni globus kao i Emi nagradu za najboljeg glumca.

Kasnije, Čembrlen je igrao i Džejsona Borna u TV adaptaciji "Bornov identitet.

U memoarima, objavljenim 2003. godine, javno je priznao svoju seksualnu orjentaciju. Krio je ceo svoj život da je homoseksualac, verujući da bi mu naškodilo karijeri.

"Više nisam glavni lik u romantičnim filmovima, tako da nemam više potrebe da negujem takvu javnu sliku o sebi."

Čak i posle objavljivanja svoje tajne, Čembrlejn je nastavio da radi punom parom. Snimao je film za filmom ali i igrao u pozorištu. Poslednji projekat mu je bio novi "Tvin Piks" dejvida Linča.

Osim memomara, Čembrlejn je napisao i zbirku pesama pod nazivom "Moj život u Haiku," koja je objavljena 2013. godine.