Životne priče

Njena ispovest na društvenim mrežama šokirala sve: "Ostajem sama sa detetom, bez fakulteta, kao neko društveno dno"

"Udala sam se za dečka sa kojim sam izgubila nevinost, zatrudnela jednom u životu i to dete rodila, odložila fakultet, oformila privatan biznis i sada nam ne ide više. Ostajem sama, sa detetom, bez fakulteta, kao neko društveno dno i ne znam kako da se ponašam, jer ja to nisam", napisala je pre nekoliko dana Tviterašica iz Srbije, a njenu objavu lajkovalo je oko dve i po hiljade ljudi.

16.05.2020. - 12:00h
tužna žena
tužna ženafoto: Depositphotos/AndrewLozovyi

"Definitivno nisam ovako planirala svoj život", napisala je u jednom od komentara Tviterašica koja ima 23 godine, a čija je objava izazvala veliku polemiku na Tviteru gde je, između ostalog, ohrabruju mnogi pa joj govore: "Samo ti je fokus pomeren, a nije kasno, draga moja, da postaviš prioritete iznova!"

A ono što je većini najviše "zapalo za oko" jeste njen komentar da je sada "sama sa detetom i bez fakultetske diplome društveno dno".

"Veći ti je problem što misliš da su ljudi bez fakulteta društveno dno nego sve to ostalo što si navela", "Nisi dno ako nemaš fakultet, ne znam ko te je tome naučio", nizali su se komentari, a ona im je odgovorila:

"Stekla sam utisak da se tako gleda na samohrane majke. Okolina. Osuđuju, ismevaju, mrze... I poražavajuće je. Gde god da se osvrnem ,čitam ponižavajuće komentare o razvedenim majkama, ljudima bez fakulteta, bez posla, siromašnima... Kako da se osećam kad ova okolina to smatra za dno?", odgovorila je 23-godišnjakinja.

Predrasuda i osuđivanja i te kako ima u društvu - posebno prema ženama, pa bile one samohrane mame, bez posla, bez novca, razvedene, kako je navela Tviterašica. Nije lako suočiti se sa njima, kao ni sa porazima i negativnim promenama u životu, ali da nikada nije kasno i da o sebi ne treba razmišljati kao u društvenom dnu, tu su u pravu oni koji komentarišu.

Zaintrigirani objavom na Tviteru, pitali su autorku šta je zapravo bio razlog kraja njen og braka.

"Brak je trajao četiri godine i još traje jer nismo pokrenuli postupak zbog vanredne situacije. Trenutno sam kod mojih, uzrok svih problema od početka je manjak komunikacije. Njegova porodica me nikad nije prihvatala, a on nikad nije bio na mojoj strani,i ako smo svi živeli u istoj kući. Svašta tu ima, ali nije za javnost. A razlog nije bila moja karijera, mada je postojala netrepljivost prema meni i mom poslu od početka. Govorio mi je da sam sebična jer radim umesto da sam to vreme kod kuće sa detetom", rekla je za zena.blic.rs mama koja je edukator profesionalnog šminkanja i dodala: "U suštini, jednostavno nije išlo od početka braka iako je sve funkcionisalo dok smo bili u vezi".

Tviterašica je dodala i da je porodica njenog supruga tolerisala njegove laži i prevare, dok je nju gušila za svaku sitnicu.

Kada je u pitanju njen osećaj da je "društveno dno", za to kriv "stav okoline".

"Slušajući ljude i njihovo mišljenje svako bi došao na takav zaključak... Koriste "nema ni fakultet " kao dokaz o tome da je osoba manje inteligentna, za poslove kao što je maloprodaja, rad u butiku, prodavnicama, za koje ne treba fakultet gazde traže fakultetski obrazovane radnike, kao da ostali nisu sposobni. Okolina oduvek osuđuje " raspuštenice", to se nije promenilo. Obraz mi je čist, ali to tako ne izgleda u maloj sredini", rekla nam je i dodala:

"Fakultet bih upisala, to je prva stvar koju ću da uradim čim stanem na noge posle razvoda, doduše, samo zbog svoje želje".

Komentarišući reakcije na svom profilu otkrila je i da njen biznis odlično napreduje, što je velika pozitivna tačka u svemu. A za studije i velike životne preokrete i te kako ima vremena, samo što više nema vremena za tolerisanje pogrdnih komentara koje duštvo upućuje samohranim, nezaposlenim ženama i onima u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Vreme je da takvi komentari prestanu, piše zena.blic.rs.