Muzički fenomen: Glorija Gejnor nije ni slutila da će pesma "I Will Survive" postati hit za sva vremena

Numera "I will Survive", koja je i dan danas nezaobilazna na karaoke večerima, klubovima, i nosi prepoznatljivi zvuk disko ere, izbačena je u oktobru davne 1978. godine.

Glorija Gejnor, foto: Prva TV
Glorija Gejnor, foto: Prva TV
.

Izdata je kao B strana Glorijine ploče (na A strani se nalazila numera „Substitute“, obrada originalne pesme sastava Righteous Brothers), a autori numere su Fredi Peren i Dino Fekaris.

Pošto je objavljena, numera se brzo popela na prvo mesto „Billboard Hot 100“ liste, kao i na prva mesta lista u drugim zemljama, držeći tu poziciju nedeljama!

Ono što je karakteristično za ovu pesmu je činjenica da nije uopšte menjana u post produkciji i prilikom aranžiranja – Glorija peva bez pratećih vokala, pesma nije ubrzana (tehnika tzv. „pitch up“-a), niti su naknadno dodavani instrumentali, što je bilo veoma neuobičajeno u to vreme, jer je većina disco hitova na neki način modifikovana.

.

Pesma je 1980. godine osvojila Gremi u kategoriji „Best Disco Recording“, a danas je uvrštena u listu „The 500 Greatest Songs of All Time“ magazina „Rolling Stone“ (zauzima 492. poziciju), dok se na VH1 listi „The 100 Greatest Dance Songs“ nalazi na drugom mestu.

Numera je obrađivana i remiksovana bezbroj puta, što od same Glorie, što od drugih izvođača poput Dajana Ros, Širli Bejsi, Pusiket dols i mnogi drugi, ali nijedna obrada nije postigla uspeh originalnog izvođenja gospođe Gajnor, koje joj je obezbedilo mesto u modernoj muzičkoj istoriji, postavši simbol disco ere sedamdesetih.

Izvor: mjuznews.com