Životne priče

Notr Dam, katedrala koja više nije ista...

Posle višečasovne borbe vatrogasaca sa vatrom koja je zahvatila Notr Dam, nadležni veruju da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja što daje nadu da će jednoga dana zasijati punim sjajem. Kao nekada...

16.04.2019. - 08:06h
foto: Veronique de Viguerie/Getty Images/Getty Images News

Pariska katedrala koju je zahvatio veliki požar, usled čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je delom završena tačno sto godina kasnije.

Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vreme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara.

Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih delova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi i Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen, piše "Jutarnji list".

Tokom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, zvonila u čast velike hrišćcanske pobede srpske vojske.

Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je pod kontrolom, ali vatra i dalje tinja.

Sredinom 19. veka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. veku usledile su još dve velike obnove.

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje poseti oko 12 miliona ljudi (više nego Ajfelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

Izvor: B92.net