Modafinil u Srbiji: Studenti ne zaboravite - život je jedan a ispitnih rokova je mnogo!

„Fali mi još samo jedan dan da pređem sve“, ovo su reči koje studenti često izgovaraju pred ispit. A onda se pojavila droga modafinil koja „rešava problem“ povećavajući budnost i koncentraciju. U pitanju je psihoaktivna supstanca koja je po farmakološkom efektu slična amfetaminu.

.

U zemljama gde postoji na tržištu modafinil se daje isključivo na lekarski recept. Kod nas nije na spisku kontrolisanih psihoaktivnih supstanci, ali ni ne postoji na tržištu Srbije. Ne razmišljajući o posledicama neki strudenti posežu za modafinilom koji pronalaze na internetu. Kako ističu stručnjaci manjak informacija o ovoj supstanci i njenim posledicama je upravo ono što zabrinjava.

„Modafinil definitivno ima neželjenih efekata, to su kardiovaskularni efekti - ubrzan rad srca, povećan krvni pritisak... „, kaže Katarina Simić, neuropsihijatar iz Drajzerove napominjući da nema još uvek studija o posledicama dugotrajnog uzimanja ove supstance.

Klinički farmakolog Janko Samardžić kaže da ima sve više naznaka koji pokazuju da nakon dugotrajne primene dolazi do iscrpljenosti centralnog nervnog sistema, propadanja neurona...

Kakve su posledice zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, pogledajte detaljnije u video prilogu.