"Nisam star, nego imam mnogo godina", govorio je poslednjih godina kralj šansone Šarl Aznavur

Sanjao je da bude “na vrhu plakata”, ostao je tamo punih 60 godina. Šarl Aznavur, poslednja živa legenda francuske šansone, preminuo je juče u 94. godini u svojoj kući na jugu Francuske.

.

Poznat je po jedinstvenom tenoru, koji sa lakoćom postiže i najdublje i najviše tonove, i po melanholičnoj boji glasa. Glumio je u preko 60 filmova, komponovao oko 1.000 pesama (uključujući i oko 150 na engleskom, 100 na italijanskom 70 na španskom i oko 50 na nemačkom) i prodao oko 100 miliona nosaća zvuka.

Aznavur, sin jermenskih izbeglica iz genocida u Turskoj, koji su preko Soluna stigli do Francuske, rođen je 1924. godine u Parizu kao Šahnur Aznavurijan. Njegov otac Miša je bio bariton i sin kuvara cara Nikolaja Drugog, a majka glumica iz trgovačke porodice. U Parizu su čekali vizu za Ameriku, ali su ipak ostali u Gradu svetlosti, gde su otvorili restoran.

Mali Šahnur je na scenu prvi put stupio sa devet godina u školi za spektakle, prekoputa roditeljskog restorana. Tada je i preuzeo umetničko ime Aznavur, a njegova karijera uhvatila je zalet kada ga je primetila Edit Pjaf.

.

Sa bine nije silazio punih 85 godina, a svetska scena mu se otvorila 1960. pesmom “Već sam se video”. Ređali su se hitovi “La boem”, “Mama”, “Njena mladost”, “Ti i ja”, “Ne, ništa nisam zaboravio”, “Sada”, “Glumci”, “Povedite me” i mnogi drugi, od kojih su neke interpretirali Frenk Sinatra, Rej Čarls i Fred Aster, ali i naši pevači poput Dragana Stojnića.

.

U Sjedinjenim Američkim Državama ga često nazivaju „francuskim Frenkom Sinatrom“, koji kao i on najviše peva o ljubavi.

Tokom 1970 - ih godina je postigao veliki uspeh u Ujedinjenom Kraljevstvu sa pesmom „She“ („Ona“), koja je otišla u sami vrh svih lista najpopularnijih pesama.

.

Nastupao je skoro do same smrti.  Ove godine otkazao je brojne koncerte zbog loma ruke. "Nisam star, nego imam mnogo godina", voleo je da se šali pevač.

Tokom dugog niza godina muzičke karijere, Aznavur se oprobao i kao glumac u preko 60 filmskih ostvarenja. 1960. godine je igrao glavnu ulogu („Eduar Sarojan“) u filmu Fransoe Trifoa „Pucajte na pijanistu“. 

Za Jermeniju je bio posebno vezan. Kada je zemlju zadesio veliki zemljotres, Aznavur se angažuje na pružanju humanitarne pomoći. Bio je postavljen i za ambasadora i stalnog delagata Jermenije pri UNESKU. Takođe, bio je član organizacije koja je od 1992. godine prikupila više od 150 miliona dolara za humanitarnu pomoć  Jermenije.

Titula oficira  (Officier) Legije časti dodeljena mu je 1997. godine.

Si-En-En ga je 1998. proglasio za "zabavljača veka", a 2017. godine je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Aznavur se ženio tri puta i iz tih brakova dobio šestoro dece.

Izvor: novosti, wikipedia, N1, b92.net