Tragična ljubav koja je stvorila Meril Strip

Bacila se na njegovo telo i svom snagom pesnicama udarala njegove grudi gušeći se u sopstvenim jecajima...

.

Džon Kazale nije upamćen kao velika holivudska zvezda, niti kao jedan od najboljih glumaca u istoriji. A mogao je da bude i jedno i drugo. Glumio je u samo pet filmova u svojoj kratkoj karijeri i svih pet je dobilo nominaciju Oskar za najbolji film. Tri su pobedila. Pamte ga kao čoveka neobičnog izgleda koji se kretao poput usporenog filma, kao glumca koji je u sebi nosio neku nemerljivu tugu i kao muškarca koji je zauvek uticao na život i glumu Meril Strip.

.

"Sve što znam o glumi, naučio sam od njega. Jedino što sam u poslu ikada želeo bilo je da zauvek radim s njim", govorio je o Kazaleu Al Paćino koji je s njim igrao u prvom i drugom delu "Kuma". Od Meril je bio stariji 14 godina i u trenutku kad su počeli da se zabavljaju, on je već bio zvezda, a ona mladi talenat kakav se nije pojavio generacijama. Zaljubili su se jedno u drugo na prvi pogled i mada nisu bili par za kojim bi se ljudi okretali zbog lepote, energija kojom su zračili bila je nešto što se sreće jednom u životu.

A onda se u maju 1977. Džon razboleo. Bili su zajedno u ordinaciji kad im je lekar saopštio da boluje od raka pluća u završnoj fazi i da više ništa ne mogu da učine za njega. Bolest se uveliko širila po celom telu.

.

Na momenat su oboje sedeli u tišini, kao skamenjeni, a onda se Meril trgnula i od tog trenutka pa nadalje demonstrirala snagu, ljubav i posvećenost koju i 40 godina kasnije prepričavaju u Holivudu.

"Gde ćemo na večeru", upitala ga je pred doktorom i pokazala da ne planira da odustane od života i nade.

Kazale je istog trenutka otkazao učešće u svim projektima u kojima je bio angažovan, a da bi finansijski mogla da vodi njegovo lečenje, Meril je počela da radi više nego ikad. Bila je kao nezaustavljiva furija, a kolege se i danas sećaju kako u to vreme nisu mogli da primete ni trunku očaja kod nje. Tek kasnije je otkrivena sva dubina tuge i težina borbe kroz koju je prolazila.

"Moj voljeni je teško bolestan i s vremena na vreme je u bolnici, kao sad. Divno se brinu o njemu i ja dajem sve od sebe da ne smetam okolo kršeći ruke, ali konstantno brinem i konstantno se pretvaram da sam vedra, što me mentalno, fizički i emotivno iscrpljuje više nego bilo šta u mom životu", poverila se Strip u pismu koje je poslala svom profesoru drame sa Jejla. To je ujedno i retko svedočenje o njihovom odnosu, pošto se ni tada kao ni decenijama kasnije, Meril nije javno oglašavala na temu njihove ljubavi.

Samo iz finansijskih razloga je prihvatila ulogu u miniseriji "Holokaust" zbog koje je morala da otputuje na dva i po meseca u Austriju gde se snimanje odigravalo. Ta uloga joj je donela Emi nominaciju, ali joj je i uzela dragoceno vreme koje je mogla da provede s njim. Po njenom povratku u Ameriku, Džon je izgledao gore nego ikad.

Tad je rešila da napusti posao i zajedno su nestali na pet meseci. Meril se do poslednjeg trenutka nije odvajala od njega. Zajedno su išli na sve preglede i tretmane, a nada je nije napuštala ni na sekund. Svu snagu svog duha uložila je u brigu o njemu tih meseci.

Početkom marta je Džon Kazale primljen u bolnicu, a u noći 12. marta doktor je rekao Meril da je kraj. I nije bila spremna da to čuje.

Kako će se kasnije prepričavati, scena koja je usledila je izgledala kao potpuni kolaps i slom mesecima održavane nade. Bacila se na njegovo telo i svom snagom pesnicama udarala njegove grudi gušeći se u sopstvenim jecajima. A onda je u sekundi Džon poslednji put otvorio oči i slabim glasom rekao: "U redu je, Meril, u redu je". Sklopio je oči i umro.

Prva osoba koju je pozvala bio je njegov brat. Od suza nije mogla da govori. Ponavljala je samo jedno:

"Sve sam pokušala..."

Te godine je osvojila Emi za "Holokaust", Oskar nominaciju za "Lov na jelene" i dobila ulogu u "Kramer protiv Kramera" koja će joj doneti prvu nagradu Akademije. Meril Strip je postala istinska zvezda koja će u karijeri biti nominovana za 19 Oskara, a osvojiće ih tri, više nego bilo ko u istoriji. Ipak, oni koji je znaju od njenih početaka u Holivudu i glumi tvrde da će je uvek pamtiti kao devojku koja se za život i ljubav borila silom kakva se retko sreće i ima snagu da promeni istoriju.

Izvor: Noizz