Tri identična brata su zbog surovog eksperimenta odvojena po rođenju, a kada su se sreli došlo je do surovih posledica

Po njihovoj životnoj priči snimljen je čak i film "Tri identična stranca".

.

Kada je 19-godišnji Robert Šafran 1980. godine krenuo na fakultet u Njujorku, iznenadio se jer su se svi ponašali kao da ga već znaju i bili veoma srdačni prema njemu. Ispostavilo se da su mislili da je on zapravo neko drugi - Edi Galand, student koji je prethodnu godinu proveo na istom fakultetu. Dva mladića izgledala su gotovo identično, ponašala se jednako, čak su i trenirali isti sport, voleli iste stvari i govorili na isti način, iako se nikada nisu upoznali.

Majkl Domic, Robertov cimer, koji je prethodno bio i Edijev cimer, rešio je da istraži o čemu se radi. Ubrzo je utvrdio da su obojica rođena istog datuma i data na usvajanje i pomogao dvojici momaka, za koje tada bilo jasno da su rođena braća, da se sretnu, piše "Dejli mejl". Edi i Robert su bili presrećni i bili su uvereni da su jednojajčana braća, ali nakon što je njihova priča izašla u lokalnim novinama, javio im se još jedan mladić koji je tvrdio da izgleda isto kao oni. Bio je to Dejvid Kelman, student s drugog njujorškog fakulteta.

Tri identična momka i njihove porodice su se upoznala i insistirala su kod agencije za usvajanje da im da objašnjenje.

Saznali su da su oni zapravo bili redak slučaj jednojajčanih četvorki, od kojih je najmlađa beba preminula pri rođenju.

Tri dečaka je trebalo dati na usvajanje, ali umesto da ih usvoji jedna porodica, psihoanalitičar Piter Nojbauer iz Menhetnskog centra za razvoj dece, rešio je da sproveden zloglasan eksperiment kako bi utvrdio koliko na oblikovanje ličnosti utiče okolina, a koliko genetika. Nojbauer je to radio sa velikim brojem blizanaca.

.

Tako su deca data u tri različite porodice, a morali su godinama kasnije da dolaze kod Nojbauera na pregled i testiranja.

Sva trojica su imala visok koeficijent inteligencije, voleli iste filmove, imali sličan tip žena koji im se dopadao, a pušili su čak i isti brend cigareta.

Ipak, ubrzo su otkrivene užasne posledice njihovog razdvajanja. Sva trojica su u nekom period života patila od depresije i anksioznosti. Zanimljivo je i da kada su progovorili govorili su da imaju braću.

O njihovoj neobičnoj situaciji snimljen je film "Tri identična stranca" koji je nedavno premijerno prikazan na "Sandens festivalu". Nažalost, premijeri su prisustvovali samo Robert i Dejvid.

Edi Galand je, nakon duge borbe sa depresijom, oduzeo sebi život u 33. godini, ostavivši iza sebe suprugu i ćerku.

Daljnja istraživanja kakva je vršio Nojbauer su, očekivano, prekinuta, a preživela braća tog naučnika danas nazivaju "lekarom nacistom" i optužuju ga da im je ukrao detinjstvo i da je kriv za Edijevu smrt.

"To je bilo pogrešno i surovo", rekao je Dejvid Kelman, piše blic.rs.

Pratite nas i na Viberu!