"Mi imamo svoga boga, ime mu je BODIROGA"! Sećate li se 9. avgusta 1998?!

Na današnji dan 1998. u Atini košarkaši su postali prvaci sveta. Reprezentacija Jugoslavije u finalu je savladala Rusiju 64:62 i osvojila četvrto zlato na svetskim prvenstvima! Naši košarkaši bili su evropska noćna mora od 1995. do 2002. godine.

.

Posle raspada SFRJ, SR Jugoslavija je, zbog sankcija Ujedinjenih nacija, propustila svetsko takmičenje 1994. godine u Kanadi, a onda se vratila 1998. godine u Grčkoj, i to na mala vrata.

"Plavi" su bili sasvim novi tim, a u Atinu su stigli dodatno oslabljeni (nisu igrali Vlade Divac zbog "lok-auta" u NBA ligi, Predrag Danilović bio je operisan, Aleksandar Đorđević nije bio dovoljno spreman, a Zoran Savić se oprostio od reprezentacije), ali sa velikim motivom da posle nepravedno propuštenog prethodnog Mundobasketa dokažu da košarku nisu zaboravili da igraju.

Selektor je bio Željko Obradović, koji je i pre i kasnije pravio čuda predvodeći mnoge timove, a boje Jugoslavije branili su Dejan Bodiroga, Vlado Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević i Milenko Topić..

Na putu do zlata padali su redom Portoriko, Rusija, Japan, Kanada. Zatim je usledio poraz od Italijana, iz kojeg su na sreću "plavi" izvukli dobre pouke, a onda su savladali Grke, pred više od 16 000 domaćih navijača, pa Argentinu u četvrtfinalu.

U polufinalu opet su za rivala imali domaćina, ali i kompletnu gnevnu publiku protiv sebe. Izdržali su. U utakmici za infarkt, u poslednjem kvartalu meča nadoknadili su "minus 12", a heroj meča bio je Dejan Bodiroga, rođeni pobednik, sa 31 poenom.

Grčka je pala posle produžetka 78:73 (57:57), a u finalu je na megdan ekipi Željka Obradovića izašla Rusija.

Opet su "plavi" odigrali triler meč. Neizvesnu utakmicu je odlučio Željko Rebrača: prvo je 32 sekunde pre kraja susreta, kod rezultata 57:56 za Jugoslaviju, nezapamćenom blokadom sprečio siguran koš Mihajlova a u sledećem napadu je posle promašenog slobodnog bacanja Topića bio najviši pod protivničkim košem i poentirao.
Jugoslavija je tada povela sa 60:56 i definitivno rešila pitanje svetskog prvaka.

Dejan Bodiroga proglašen je najkorisnijim igračem šampionata, a nakon preuzimanja trofeja rekao je da Jugoslavija ima 12 najkorisnijih igrača i realno gledano bio je u pravu.

Inače, specijalizovani košarkaški sajt “TalkBasket” izabrao je deset najboljih košarkaša u Evroligi u protekloj deceniji, a na prvom mesto stavio je Dejana Bodirogu.

Bivši reprezentativac je predstavljen kao poslednji superstar Evrolige, do sada, igrač koji je mogao da pokriva sve pozicije od plejmejkera do niskog krila.

Bodoriga je osvojio tri titule prvaka Evrope u Evroligi sa dva različita kluba (PAO i Barsa), mnoštvo nacionalnih trofeja i postao božanstvo u očima svih ljubitelja košarke u Evropi.

Koliko je Bodiroga bio obožavan i koliko je predstavljao nešto više od košarkaša i čoveka pokazuje legendarni stih: "Mi imamo svoga Boga, ime mu je Bodiroga"

.

Na sledećem svetskom prvenstvu u Indijanapolisu (SAD) 2002. godine Jugoslavija je odbranila titulu prvaka.

.

Izvor: Žurnal.rs, Mondo, b92