Želite efikasno da mršavite? OVO je važnije od vežbe!

Istraživanje je potvrdilo nešto što smo svi nekako i znali: lakše se gube kilogrami u dobrom društvu!

Jedna stvar je važnija od vežbe!, foto: Depositphotos/Kzenon
Jedna stvar je važnija od vežbe!, foto: Depositphotos/Kzenon

U moru, okeanu, celom univerzumu dijeta, ima nešto za svakog, na svakom delu planete.

Ali, ako pitate ljude koji su izgubili kilograme šta je ključ, većina njih će reći nešto što nema direktne veze sa ishranom, a uglavnom se svodi na tri stvari: motiv, raspoloženje i dobro društvo.

E, za ovo poslednje imamo sada i jednu naučnu potvrdu: kilogrami mnogo lakše odlaze ako se osim drugačijeg režima ishrane žene odluče čak i za minimalni program vežbi, ali u društvu prijateljice.

Žene koje po ko zna koji put pokušavaju da se otarase tih nekoliko suvišnih kilograma trebalo bi da razmisle o tome koje fizičke aktivnosti im najviše odgovaraju, jer bez obzira na to koliko beznačajno delovale, prema rečima stručnjaka, i najblaže vežbe ili šetnja, ali isključivo sa drugaricom i, naravno, uz korigovanu ishranu daju rezultate.

Statistički podaci pokazali su da pripadnice lepšeg pola u proseku izgube više od pet kilograma kada programu koji podrazumeva fizičku aktivnost i poseban režim ishrane pristupe u društvu prijateljice.

Čak 20 odsto žena koje odluče da same vežbaju i drže dijetu ne izgube ni jedan jedini kilogram.

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 3.000 žena otkrili su da čak 61 odsto ispitanica ne mogu da se privole da vežbaju same.

Isti broj žena izjavio je da čak uživa u trčanju ili plivanju s prijateljicom, kao i da se u društvu više trude.

Zajednički napori na putu ka boljem izgledu i zdravlju dodatno nas mogu zbližiti sa prijateljicom, a oko 50 odsto ispitanica mišljenja je da je vežbanje sa bliskom osobom produbilo i poboljšalo odnos.

Stručnjaci se slažu da je izuzetno teško naći vreme, energiju i volju za vežbanjem kada to moramo da radimo sami.

Na kraju dugog, napornog radnog dana bilo bi lako samo uroniti u fotelju i nekoliko sati se relaksirati, a ne ići na trčanje ili na bazen.

Ali, ako je tu prijateljica koja želi da bude mršavija i u formi, motivacija prestaje da bude prepreka. Odjednom vežbanje nije samo naporan način da se postigne željena figura koji podrazumeva litre prolivenog znoja, već je tu i partija ćaskanja, nekoliko tračeva i zabava sa prijateljicom.

Sedam od 10 devojaka izjavilo je da im fizičke aktivnosti lakše padaju kada su sa prijateljicom, ali je više od 50 odsto priznalo da za vreme vežbi razgovara sve vreme.

Iako je ovo istraživanje namenjeno ženama, sigurni smo da se odnosi i na muškarce, piše medik.rs.

Probajte, šta možete da izgubite?