ŠTA NAM TELO PORUČUJE: Da li unosimo dovoljno voća i povrća?

Tokom odrastanja roditelji često znaju da insistiraju na tome da deca unose zdrave namirnice poput voća i povrća svakog dana. Ipak, kada postanemo odgovorni sami za sebe često zanemarimo ovu naviku. Ako nema dovoljno vitamina, minerala i vode telo jasno daje znake. Znate li da ih protumačite?

Zdrava hrana, foto: Luna Vandoorne/Shutterstock
Zdrava hrana, foto: Luna Vandoorne/Shutterstock
.

Znaci koji pokazuju da jedemo malo povrća:

Modrice

Ako primetite da vam svaki manji udarac izaziva modrice to može da znači da vam nedostaju određeni vitamini. Nedostatak vitamina C može da izazove više modrica nego što je to normalno, jer vitamin C pomaže u zarastanju i stvaranju kolagena. Dakle, u ishranu uvrstite kelj, papriku, brokoli i karfiol, jer su bogati ovim dragocenim vitaminom.

Imate osećaj gladi posle jela

Ako primetite da ste gladni sat ili dva nakon jela, to je možda zato što u poslednjem obroku niste uneli dovoljno vlakana, piše Caffe.ba

Gojaznost

Ako ne jedete dovoljno povrća, verovatno jedete mnogo manje zdrave hrane. Povrće nam daje vlakna koja nas drže sitim bez dodavanja kalorija.

Iscrpljenost

Ako ste stalno umorni i jednostavno ne možete da shvatite zašto, trebalo bi da između ostalog obratite pažnju i na ishranu. Povrće pruža sve vrste hranljivih sastojaka koji su ljudima potrebni da pojačaju energiju.