Probali ste sve dijete, ali nijedna vam nije skinula višak kilograma! Ova EKONOMSKA formula MRŠAVLJENJA skida onoliko kilograma koliko želite

Dvojica američkih gojaznih ekonomista Kristofer Pej i Rob Barnet su odlučili da sami pronađu način kako da skinu višak kilograma, jer sve dijete koje su probali nisu im pomogle. Hteli su da za 18 meseci izgube 50 kilograma. I uspeli su, a za to su upotrebili nauku koju najbolje poznaju - ekonomiju!

.

Jedan je izgubio 20, dok je drugi čak 34 kilograma, posežući za poznatim ekonomskim zakonom - ponudom i potražnjom. 

Sigurni u svoj uspeh, odlučili su da napišu knjihu "Dijeta ekonomista: iznenađujuća formula mršavljenja", koju su nedavno i objavili. 

Stvar je po njihovom mišljenju jednostavna - kao što država koja ima debelo dugovanje mora prihvatiti mere štednje ne bi li se izvukla iz duga, tako će i gojazna osoba smršati samo ako se disciplinovano drži tih istih mera. 

Pojam uzet iz bihevioralne ekonomije, "meta-pravilo" je unapred postavljen i cilj mu je da pokriva sve situacije. Pej i Barnet su za pravilo postavili da za ručak radnim danom jedu samo salatu. Na taj način smanjuje se mogućnost izbora, a samim time i mogućnost prejedanja. Jelovnik se mora svesti na jedan pošten obrok dnevno, dok ostali obroci moraju biti jednostavni - pahuljice, supa, salata.

Ekonomisti predlažu i još neke praktične mere štednje: u restoranu uvek naručite najmanju porciju, kupujte hranu onlajn da se ne izlažete iskušenju i što češće jedite kod kuće, savetuje miss7.24sata.hr.

Sve u svemu, ekonomska formula mršavljenja možda i nije tako iznenađujuća. Zapravo se može svesti na dve reči: jedite manje.