PRAVILA PONAŠANJA ZA VREME PREHLADE: Kada smo najzarazniji, da li smo zarazni pre pojave simptoma, kako pomoći sebi, ali i drugima

Počinje sezona virusa, pa bi bilo dobro znati neke elementarne stvari o prehladi kako bismo mogli da pomognemo i sebi, ali i drugima.

Mislite i o drugim ljudima kada ste prehlađeni!, foto: Depositphotos/SergeyNivens
Mislite i o drugim ljudima kada ste prehlađeni!, foto: Depositphotos/SergeyNivens
.

Počela je sezona prehlada: koleginica preko puta ceo dan kašlje, vas boli grlo, čovek u autobusu je kinuo u vašem pravcu... Da li bi svi zajedno trebalo da ostanete kod kuće da ne širite zarazu? Obična prehlada je poprilično zarazna i može nas koštati nekoliko dana bolovanja, ali koliko je tačno zarazna, i što je još važnije - koliko dana?

Razdoblje pre nego što se prehlada razvije. Zanimljiva je činjenica da si zarazna i pre pojave prvih simptoma. Tačnije, jedan dan pre pojave simptoma viruse već možemo preneti drugima.

Prehlada na vrhuncu: možete osećati različite simptome, u zavisnosti od toga kakav ste virus pokupili i kakav je vaš imuni sistem. Mogu biti sasvim blagi, a možete se osećati i kao da doslovno umirete. U oba slučaja, ako su simptomi tu, zarazni ste.

Kraj prehlade: razdoblje u kojem ste zarazni traje od pet do sedam dana od pojave simptoma bez obzira da li su simptomi umeđuvremenu sasvim oslabili.

Znači, u sezoni prehlada i gripa čak i oni koji ne znaju da su bolesni mogu zaraziti druge. Pa su tako i oni kolege koji kažu da su prehlađene, ali se ne osećaju toliko bolesni da bi ostali kod kuće i te kako bolesni, samo imaju jači imunitet pa ih prehlada ne obar u krevet. Malo ih boli glava, malo curi nos, pecka u grlu, ništa strašno, ali njihovo telo se bori s infekcijom i za to vreme virus mogu proširiti dalje. Zato je uvek dobra ideja da ostanemo kod kuće i bar sprečimo zarazu ostalih u kolektivu, bez obzira na to što se ne osećamo previše loše.

Kako se virusi šire?

Dok kašljemo ili kijamo, što su uobičajeni simptomi prehlade, lansiramo viruse svuda oko nas zahvaljujući kapljicama koje izleću iz usta ili nosa. Zato uvek treba kašljati i kijati u predeo nadlaktice, nikako u dlanove! Redovno perite ruke i po mogućstvu nosite masku kako biste suzbili širenje virusa.

Naravno, ljubljenje je zabranjeno, a redovno čistite i površine koje koristi zaražena osoba: miš, telefon, tastatura i sl.

Kako spriječiti prehladu?

Jednostavnije je nego što mislite. Radite na jačanju imunog sistema i poštujte ova pravila o kontaktu obolelih s drugim osobama. Dovoljno spavajte, vežbajte, redovno jedite i uvrstite u ishranu dosta voća i povrća koje je bogato vitaminom C. Često perite ruke, koristite maramice za dezinfekciju, ali ne preterujte, jer svakodnevna izloženost mikrobima jača naš imunitet i čini nas otpornijim. Održavajte svoje radno mesto čistim i držite se podalje od bolesnih kolega koji ne poštuju pravila.

Šta kad osetiš prve simptome?

Na prvi znak da vas hvata prehlada popijte veliku količinu vode, dobro se odmorite, naspavajte i popijte neki od dodataka ishrani koji jačaju imunitet i sprečavaju prehladu. Možda uspete da je sasečete u startu ili bar da ublažite simptome. I, da, zadržite svoje viruse za sebe. Ostanite kod kuće koji dan, jer ćete tako učiniti uslugu i sebi i svojim kolegama. Ako baš morate među ljude, prekrijte nos i usta, maskom i kašljite odnosno kijajte kako smo već naznačili, u nadlanicu ili maramicu.

Izvor: Miss7.24sata.hr