Ova devojčica kada je pod stresom umesto znaja "luči" krv, a leka nema...

Jedanaestogodišnja Vijetnamka pati od retke bolesti hematidroze, zbog koje umesto znoja njeno telo "luči" krv. To se najčešće dešava kada je izložena prevelikom pritisku, a prvi simtpomi su se pojavili kada je devojčica spremala ispite.

.

.

Lekari su u početku mislili da je reč o kožnoj infekciji, jer se nikada do sada nisu susretali sa sličnim simptomima, i nakon neuspešne terapije, ponovo su je pregledali i ustanovili da pati od hematidroze.

Kod ove bolesti, nivo adrenalina je 20 puta veći nego kod zdravih osoba. Napadi anksioznosti uzrokuju veliki skok pritiska i oboleli, umesto znoja, kroz kožu izbacuju krv.

Ovim povodom, oglasio se direktor Dermatološke klinike za lepru "Kul Noa" i objasnio da hematridoza napada jednu u 10 miliona osoba. U XX je zabeleženo svega nekoliko slučaja ove bolesti. Objašnjava da je izbacivanje krvi kroz kožu zapravo posledica pucanja malih krvnih sudova.

Ovu bolest mogu izazvati hipertenzija (visok krvni pritisak), zapaljenje krvnih sudova, poremećaji koji dovode do krvarenja, strah, jak emocionalni stres, menstruacija...

Adekvatni lekovi za ovu bolest i dalje ne postoje, ali se može lečiti vitaminom C, propranololom i antidepresivima, piše daily.mail.com.