NIJE VEŽBA: Dovoljan je SAMO JEDAN POKRET da umanjite štetu ako puno sedite

S posla trčite u teretanu u želji da smanjite štetan uticaj predugog sedenja na organizam? Vežba je i te kako korisna i neophodna, ali istraživanje je pokazalo da postoji i mnogo bolji način kojim može da se umanji šteta nastala zbog predugog sedenja.

Pravilno sedenje pomaže, ali nije rešenje, foto: Josep Suria/Shutterstock
Pravilno sedenje pomaže, ali nije rešenje, foto: Josep Suria/Shutterstock
.

Ljudsko telo stvoreno je za kretanje (dnevno bi trebalo da hodamo dva sata), zbog čega predugo sedenje šteti jetri, telesnoj težini, mozgu, mentalnom zdravlju, a premalo kretanja može i da smanji životni vek.

Sa željom da umanje štetu nastalu od višesatnog sedenja na poslu i kod kuće, mnogi se opredeljuju za različite vežbe i to je i te kako poželjno i korisno, ali ustanovljeno je da postoji i mnogo bolji (i jednostavniji) način na koji možete da umanjite negativan učinak dugotrajnog sedenja na organizam – jednostavno ustanite!

Naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su 38 strategija osmišljenih za umanjivanje vremena koje provedemo sedeći, te su došli do zaključka da je redovno ustajanje najbolji način.

Dakle, rešenje je u tome da se smanji vreme provedeno sedeći umesto da se poveća fizička aktivnost.

Zato svaki mogući trenutak na poslu iskoristite da ustanete od radnog stola, pa makar i na nekoliko sekundi, piše Zadovoljna.hr.