LETNJU DEPRESIJU prepoznaćete na osnovu ovih 5 simptoma

Svi znamo za „zimsku tugu“, ali depresija i anksioznost se mogu javiti i leti i imaju isto ime – sezonski afektivni poremećaj.

Foto: Bilanol / Shutterstock
Foto: Bilanol / Shutterstock
.

Sezonski afektivni poremećaj je oblik depresije koji je veoma učestao, a osoba oseća pad energije što izaziva druge simptome kao što su nedostatak volje, loše raspoloženje, razdražljivost i manja potreba za bilo kakvim kontaktom sa drugim ljudima.

Dr Sanim Hafiz objašnjava da se „U većini slučajeva, simptomi sezonskog afektivnog poremećaja pojavljuju tokom kasne jeseni ili rane zime i nestaju tokom sunčanih dana proleća i leta. Međutim, neki ljudi sa suprotnim obrascem imaju simptome koji počinju u proleće ili leto. U oba slučaja, simptomi mogu isprva biti blagi i postajati ozbiljniji kako sezona napreduje."

Dakle, nedostatak sunca ne samo da će smanjiti nivo vitamina D u telu, već će smanjiti i proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za regulisanje raspoloženja.

Ovaj sindrom često dovodi do prekomerne proizvodnje melatonina, hormona koji izaziva pospanost, piše ordinacija.vecernji.hr.

SEZONSKI AFEKTIVNI POREMEĆAJ LETI

Pošto je ovo povezano sa nedostatkom sunca, kako se to dešava leti? Razloga je više, a ponekad se radi samo o depresiji koja traje od zime. Stručnjaci se slažu da, iako se radi o poremećaju koji se javlja zimi, on zapravo može da "napadne" u bilo kom trenutku, posebno tokom prelaska na leto, kada telu još uvek može nedostajati vitamin D.

Evo koji će simptomi otkriti da li se radi o ovom poremećaju i šta bi trebalo da uradite da biste sebi pomogli:

SIMPTOMI SEZONSKOG AFEKTIVNOG POREMEĆAJA LETI

1. Razdražljivost: Ovaj simptom se javlja i kod depresije, pa je ponekad teško razumeti o čemu se radi, ali ako primetite da češće plačete uz reklame i filmove, to može biti znak da nivo serotonina nije u ravnoteži u organizmu.

2. Nedostatak motivacije: Da li osećate da psihički niste prisutni ni u jednoj situaciji ili ne možete da spavate? Ako ste umorni i od najmanjeg napora, to može biti signal sezonskog poremećaja.

3. Teško vam je da zaspite: Bez sna sigurno ćemo se osećati mnogo umornije tokom dana, a sezonski poremećaj može biti odgovoran.

4. Izolovali ste se: Kada se usamljenost pretvori u izolaciju, rađaju se mnogi problemi. Ako izbegavate druge, to može biti simptom sezonskog poremećaja.

5. Samoubilačke misli: Svako će drugačije reagovati na ovaj poremećaj - neki mogu imati blage simptome dok će drugi imati velike probleme. Ako imate ideju o samoubistvu, ODMAH se obratite stručnjaku za pomoć.

KAKO LEČITI OVAJ POREMEĆAJ

Uspostavite higijenu spavanja: Organizujte se tako da idete u krevet i budite se u isto vreme, izbegavajte dremanje tokom dana, a trebalo bi da smanjite fizičku aktivnost i unos hrane i pića u satima pre spavanja

Izađite na sunce: Dovoljno je provesti 30 minuta dnevno na suncu da biste obnovili vitamin D. Uvek prethodno nanesite kremu za sunčanje.

Pazite šta jedete: Veoma je važno da vodite računa o zdravoj, redovnoj i raznovrsnoj ishrani bogatoj mineralima, žitaricama i vitaminima koji će pozitivno uticati na osećaj umora i sprečiti dobitak na težini.

Potražite pomoć: Specijalistički psiholog ili psihijatar će vam pomoći savetom kako da što pre izađete iz ovog stanja.