Krči vam stomak? Evo šta to znači

Večerali ste i vrlo brzo čujete kojekakve čudne zvukove iz svog stomaka. Čujete da krči, reži, zavija... Šta to znači?

Preliva, foto: Pop Paul-Catalin / Shutterstock
Preliva, foto: Pop Paul-Catalin / Shutterstock

Gasovi

Najčešći i očigledni uzrok abdominalnih zvukova je kretanje gasova u stomaku. Vaš probavni sistem (što znači vaš stomak i creva) se smanjuje i širi. Zbog toga se gasovi koji se nalaze unutra zaglavljuju, što uzrokuje da ispuštaju zvuk. U osnovi propuštate vetar, ali unutar vašeg tela.

Problemi sa stomakom

Zdravo, normalno varenje ne bi trebalo da proizvodi nikakve zvukove. Da li vaš stomak svaki dan proizvodi čudne zvukove posle večere? Onda bi moglo biti da redovno jedete nešto na šta ste takođe alergični ili da imate problema sa varenjem. Dobro pogledajte svoju ishranu i izbacite ono što mislite da bi moglo biti krivac.

Režanje stomaka

Da li ste danas dovoljno jeli i pili? Režanje u stomaku može biti jasan znak gladi. Ako jedete u redovno vreme, vaš stomak počinje da se priprema unapred tako što proizvodi stomačne sokove i steže određene mišiće.

Gutanje hrane takođe može izazvati režanje u stomaku. Ako ne žvaćete hranu pravilno, mnogo vazduha je zarobljeno u vašem stomaku, što može dovesti do toga da počne da reži.

Nema dovoljno vlakana

Ako imate manjak vlakana u ishrani, stomak će vam bubriti. To može biti zato što je vaša ishrana previše jednostrana i zbog toga ne jedete dovoljno vlakana. Višak masti, proteina ili ugljenih hidrata (šećera) takođe može izazvati ovu pojavu.

Gastro-intestinalni problemi

Postoji još mnogo stvari koje mogu izazvati bubrenje stomaka. Nekoliko primera su sindrom iritabilnog creva, opstipacija ili Kronova bolest.

Pljuskanje u stomaku ili crevima

Ako ste popili previše vode ili pojeli previše supe, možete čuti pljuskanje u stomaku. Tečnost se ne uklanja iz stolice sve do debelog creva, što znači da je vaša stolica i dalje prilično tečna na putu do tamo, pa otuda i pljuskanje.

Izvor: novosti