DVODEMIJA: Dr Radovanović objasnio šta se dešava ako se istovremeno zarazite sa 2 virusa, pa otkrio zbog čega vakcinu protiv gripa prima tek krajem novembra

U posledenje vreme je sve aktuelnija priča o dvodemiji, istovremenom zaražavanju sa dva različita virusa. Tim povodom, gost „Jutra“ bio je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović koji je objasnio šta zapravo znači ovaj termin.

.

„Virusi su kao pripadnici različitih političkih stranaka, oni se mnogo ne trpe, tako de se obično dešava da epidemija jednog, sledi drugog, tako da ne udaraju baš istovremeno. Jedan kad prevlada, potiskuje drugi. To važi i za pojedinačni i za populacioni nivo. Kod pojedinca se retko desi, mada je moguće, da dođe do istovremenog zaražavanja recimo virusom gripa i virusom korone. Pa je to duhovito nazvano flurona. Međutim, i ako dođe do toga, obično prevlada klinička slika jednog od ta dva virusa.“ – ispričao je Radovanović.

Doktor je istakao da svake godine odlazi da primi vakcinu protiv gripa, a onda na svom primeru objasnio zbog čega se vakciniše tek krajem novembra i početkom decembra.

.

(M.K.)