Dočekajte spremni leto: Uz ovih devet saveta "skinite trbuščić" na vreme!

Naslage na stomaku nekako se najlakše nakupe i najteže skidaju, a poslednja istraživanja pokazuju da povećavaju i faktor rizika za dobijanje teških bolesti.

Salo na stomaku zaista zna da nervira..., foto: Depositphotos/piotr_marcinski
Salo na stomaku zaista zna da nervira..., foto: Depositphotos/piotr_marcinski

Naime, u stomaku se nalazi visceralna masnoća koja je aktivna i uklanja hormone stresa poput kortizola, ali i citokin koji utiče na proizvodnju insulina u telu. Isto tako, osim što povećava težinu, povećava rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara, neke karcinome pa čak i demenciju.

Naravno, neke žene su sklonije dobijanju masnih naslaga na stomaku umesto na kukovima i bedrima. Čak i određene životne navike kao nedostatak sna i stres mogu da utiču na povećanje ovog dela tela, ali ipak ništa ne skida stomak kao vežbanje i promena ishrane.

Ovih devet trikova pomoći će vam da "skinete" stomak:

Krećite se - za skidanje masnog tkiva dovoljna je aerobna vežba, trčanje, vožnja bicikla, plivanje... Sve što ubrzava rad vašeg srca pomoći će vam da skinete kilograme. Studija iz Djuka otkrila je da će vam trčanje 19 kilometara nedeljno pomoći da skinete naslage sa stomaka. Naime, aerobna vežba sagoreva 67 odsto više kalorija nego vežbanje s otporom.

Ne volite trčanje? Redovna šetnja takođe će vam pomoći da izgubite salo sa stomaka.

Proteini - već znate da su proteini neophodni za gubitak masnog tkiva, ali sada bi to trebalo i ozbiljno da shvatite.

"Vaše telo počinje da proizvodi više insulina kako starite, jer vaši mišići i masne ćelije ne reaguju ispravno na to", objašnjava dr Luis Aron, direktor Klinike za gojaznost u Kornelu, a insulin podstiče skladištenje masti, naročito u predelu stomaka.

"Hrana bogata proteinima može vas zaštititi od insulinske rezistencije", ističe Aron.

Jednostavan način povećavanja unosa je dodavanje proteina u "smoothie". U jednoj studiji, gojazne žene koje su se tokom osam nedelja pridržavale dijete koja se sastojala od otprilike 30 odsto belančevina, 40 procenata ugljenih hidrata i 30 posto masnoće, izgubile su znatno više masti - uključujući i visceralne - od žena koje su se držale plana ishrane koji je podrazumevao 16 odsto belančevina, 55 procenata ugljenih hidrata i 26 posto masti.

Polinezasićene masti - zasićene masti u hrani imaju više visceralnih masnoća od polinezasićenih. Polinezasićene masti nalaze se u orašastim plodovima, semenkama i ribi i mogu da vam pomognu u gubljenju kilograma.

Jabukovo sirće - gojazni ljudi koji su konzumirali jednu ili dve kašike sirćeta dnevno, tokom osam nedelja, pokazali su značajno smanjenje telesne masti, naročito visceralnih - pokazala je japanska studija iz 2009. godine.

"Jedna teorija je da kiselina u sirćetu proizvodi proteine koji otapaju masti", objašnjava Pamela Pik, profesorka medicine na Univerzitetu Merilend.

Joga - žene u postmenopauzi koje su vežbale jogu 16 nedelja, značajno su izgubile masno tkivo, ali ako niste za to, jednostavno duboko dišite i tako ćete smanjiti nivo kortizola koji je povezan s rastom stomaka.

Spavajte - spavanje pet sati ili manje povećaće nivo visceralne masti, tvrdi istraživanje Univerziteta Vejk Forest, sprovedeno 2010. godine. Kao što verovatno znate, osam sati je broj koji želite da postignete i koji je idealan za gubitak masti na stomaku.

Isto tako, nedovoljno sna može da probudi glad i apetit, što može dovesti do toga da jedete nezdravu hranu.

Vikendom ne spavajte predugo - žene koje svake večeri odlaze u isto vreme u krevet, imaju niži stepen telesne masti. Haotične navike spavanja dovode do toga da telo izlučuje hormone čuvanja masnoća.

Zeleni čaj - antioksidansi katehini, koji se nalaze u zelenom čaju, pomažu u skidanju masnoća sa stomaka dok vežbate.

Vlakna - uz brojne prednosti probave i zdravlja, vlakna smanjuju viscelarnu masnoću za 3.7% ako svaki dan unosite 10 grama. Zato se pobrinite da ih jedete puno.

Izvor: miss7zdrava