Da li znate koliko žumanaca smemo da pojedemo u jednom obroku?
Ako uzmemo u obzir da postoje dva tipa holesterola, ili prostim jezikom rečeno dobar i loš, trebalo bi voditi računa da nam ishrana bude izbalansiran. Dobar primer su jaja, tačnije žumanca, koja su puna holesterola...
Postoje dva tipa holesterola: egzogeni, koji nastaje probavom hrane, i endogeni, koji proizvodi jetra.
Veće žumance jajeta zasta sadrži 180-250 mg holesterola, a dnevni preporučeni unos za zdravu osobu je 300 mg. Činjenica je da je holesterol ključan za stvaranje steroidnih hormona kao što su muški i ženski polni hormoni i hormona kortizola, za sintezu vitamina D...
Zato drastično smanjenje unosa namirnica bogatih ovim sastojkom može narušiti zdravlje.
Jaje je bogato i arahidonskom masnom kiselinom koja ima i protivupalna svojstva. Nutricionisti i većina lekara i dalje smatraju da žumance treba izbjegavati jer su rizični faktor za bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, te stavove treba preispitati kroz više aspekata, i nipošto ne “ocrniti” jaja kao nezdrave namirnice.
"Mišljenja sam da žumance i jaja uopšte ne treba izbegavati jer su oni izvor i drugih nutrijenata kao što je kolin, važan za zdravlje mozga, kod razvoja deteta u trudnoći itd. ili pak žuti pigment antioksidans lutein", tvrdi Nenad Bratković, magistar nutricionizma iz NutriConsulta.
Idealna odnos u obroku su četiri belanca i jedno žumance sa zdravim ugljenohidratnim namirnicama kao što je povrće.
Na taj način osiguravamo i antioksidativnu vrednost obroka. Žumance ima svoje mesto u prehrani. Od masti ne treba da bežimo jer su neizostavne za zdravlje čoveka. Najgore vrste masti su transmasne kiseline iz (delimično) očvrsnutih biljnih ulja i margarina i njih treba u potpunosti ukloniti iz ishrane.
"Jutarnja banana" za odličnu liniju
Izvor: B92