Trčanje i hrana: OVE namirnice garantuju najlepše mišiće

Trčanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti za izgradnju lepih, vretenastih mišića. A ukoliko kombinujete trčanje s hranom koja pospešuje izgradnju mišića, željeni rezultat sigurno neće izostati!

.

Konzumacijom slede’ih sedam namirnica i trčanjem, stvorićete dobitnu kombinaciju za izgradnju zdravih, vretenastih mišića.

1. Losos
Riba je jedna od najboljih namirnica za izgradnju mišića, ali losos je definitivno kralj. Losos sadrži jedinstvenu kombinaciju najboljih masnoća, B vitamina, belančevina i hranjivih materija poput magnezijuma što pomaže u izgradnji, obnovi i oporavku mišića. Osim toga, losos je odličan izbor za one koji jedu kada žele da se uteše hranom jer ova riba smanjuje osećaj želje za hranom.
Osim u izgradnji mišićne mase, losos pomaže i u sagorevanju masnoća.

2. Jaja
Belance iz jaja posebno je dobro za izgradnju mišića u kombinaciji s trčanjem jer sadrži vrlo malo masnoća, a puno belančevina. Ipak, nemojte u potpunosti izbaciti žumance jer ono sadrži zdrave masnoće bez obzira na visok nivo holesterola. Jaja zapravo snižavaju loš holesterol u telu i povećavaju nivo zdravog, što znači da je zdravo konzumirati ih umereno.
Za optimalnu kombinaciju belančevina i zdravih masnoća konzumirajte tri belanca i jedno žumance.

3. Zeleno lisnato povrće
Spanać je odličan izbor jer je pun belančevina, a telo i mišiće snabdeva vitaminom E, magnezijumom, vlaknima, vitaminom C i vitaminom B. Kelj, blitva i kupus su odličan izbor za izgradnju mišićne mase. Osim što vam u kombinaciji s trčanjem garantuje najbolje oblikovanje mišića, konzumiranje zelenog lisnatog povrća poboljšava izgled kože, kose i noktiju.

4. Batat
Batat ili slatki krumpir bogat je ugljenimhidratima bitnima za održavanje optimalnog nivoa glukoze što je ključno za sagorevanje masnoća i održavanje mišićne mase. Batat je odličan saveznik kod mršavljenja zahvaljujući vlaknima koje sadrži jer vas duže drži sitima od drugih vrsta povrća na bazi skroba.
Osim toga, batat je savršena zdrava zamena za hleb koja će vas snabdeti energijom.

5. Bademi
Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, vlakana i magnezijuma, materije koje pomažu u izgradnji i obnavljanju mišića kao i u održavanju zdravlja srca što je takođe bitno za trčanje. Jedite bademe kao popodnevnu užinu ili kada dobijete želju za slatkim ili grickanjem. Bademi takođe doprinose ubrzavanju metabolizma što je ključno za izgradnju mišića i sagorevanje masnoća.

6. Semenke lana
Semenke lana pospešuju izgradnju mišića zahvaljujući kombinaciji vlakana, belančevina i zdravih masnoća koje pomažu u sagorevanju masnog tkiva. Semenke lana u sadrže obilje super zdrave omega 3 masne kiseline koje pomažu kod mršavljenja, u prevenciji depresije, dijabetesa i održavanju zdravlja srca. Semenke lane su super dodatak jogurtima, smutijima, žitaricama i salatama.
Semenke lana najbolje je konzumirati samlevene jer će na taj način telo mnogo bolje apsorbovati hranjive materije nego iz celog zrna. Držite ih u frižideru jer na sobnoj temperaturi mogu postati užegle.

7. Nemasni grčki jogurt
Grčki jogurt bogat je kalcijumom, belančevinama, vitaminom B, uključujući i vitamin B12 koji je neophodan za dobar metabolizam i rad mišića. Dobra strana grčkog jogurta je i ta što sadrži manje laktoze, na koju mnogi ljudi imaju intoleranciju, od drugih jogurta i mlečnih proizvoda. Nemasni grčki jogurt pomaže u izgradnji mišića snabdevajući ih amino kiselinama koje takođe pomažu u oporavku mišića. Izbegavajte grčki jogurt s dodanim ukusom jer on sadrži ogromne količine šećera.

Izvor: zadovoljna.hr