TEST: U kakvoj ste formi?

Da li ste se ikada zapitali da li ste dovoljno fit? Bez obzira da li ste bavite sportom ili nikada, čak ni rekreativno niste pokušavali, ovaj test pokazaće vam u kakvoj ste formi zapravo.

.

Iskreno odgovorite na ova pitanja i proverite da li ste u formi:

1) Koliko brzo možete da ustanete iz kreveta?

2) Koliko vremena vam je potrebno za oporavak?

3) Da li možete da istrčite kilometar?

4) Da li možete da dotaknete svoje prste na nogama?

5) Kakva vam je koncentracija?

6) Da li imate problem da se uspavate?

ODGOVORI:

1)  Biti u formi znači da možete da izdržite veći napor od uobičajenog, a da se pritom niste ostali bez daha. Redovno vežbanje će poboljšati kapacitet vaših pluća, a koristi će imati i srce, kao i celokupan organizam. Ako možete da završite sve dnevne obaveze i da potom odradite trening, a da nemate osećaj da ste ostali bez daha, u dobroj ste formi.

2)  Iako mnogi misle da je važnije koliko teške vežbe radite, zapravo je važnije koliko vremena je potrebno vašem organizmu da se oporavi od napora. Ako ste fit, vaše srce će se brže oporavljati.

3) Trčanje je veliki ispit za vaše kardiovaskularni sistem. U suštini, trčanje je mera koliko je efikasno srce i koliko su pluća u mogućnosti da koriste kiseonik. Izmerite koliko vam je vremena potrebno da istrčite kilometar. Ako uspete da istrčite kilometar za manje od 10 minuta, u formi ste.

4) Ako ne možete da dohvatite prste na nogama stojeći, bez savijanja kolena, onda niste u najboljoj formi. Fleksibilnost je važan deo fitnesa i ima veze sa stanjem naših mišića. Vežbanje produžava zadnju ložu.

5) Ako imate problem sa koncentracijom i ne možete da zapamtite sve što vam je potrebno na poslu, trebalo bi da krenete u teretanu. Redovna fizička aktivnost pomaže memoriju i našu sposobnost da učimo nove stvari i povećava proizvodnju ćelija u hipotalamusu koji je odgovoran aza pamćenje i učenje.

6) Ako ne možete da se uspavate, čak ni nakon nekoliko sati odmora, verovatno niste dovoljno aktivni. Isto važi i ukoliko se budite nekoliko puta tokom noći. Nivo hormona spavanja melatonina održava se redovnim vežbanjem.

Izvor: Žena.Blic