Sedam razloga zbog kojih morate da jedete karfiol

Da li kao čorbu, musaku ili samo malo obaren, karfiol se mora naći na vašoj trpezi jer su nejgove blagodeti neverovatne!

.

1. Protiv raka
Karfiol se smatra jednom od najdelotvornijih namirnica za sprečavanje raka zato što obiluje sumpornim materijama sulforafanima koji imaju višestruki zaštitni učinak - sprečavaju štetno delovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese, a u isto vreme povećavaju povoljno delovanje onih enzima koji pomažu uklanjanju štetnih materija iz organizma.

2. Dobar izvor vitamina B
On je i čuvar srca - sadrži alfa-linolensku kiselinu (vrstu omega-3 masne kiseline) i folnu kiselinu (pripada vitaminima B grupe) koje smanjuju rizik od bolesti krvnih sudova. Karfiol je dobar izvor vitamina B grupe koji su važni za stvaranje energije.

3. Birajte ga umesto pomorandže
Karfiol je dragocena riznica vitamina C - jedna šolja karfiola sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i narandža srednje veličine.

4. Poboljšajte sebi raspoloženje
Bogat je i belančevinama, vitaminima A i K, mineralima kalijumom, magnezijumom, manganom i fosforom te triptofanom - esencijalnom aminokiselinom koja je važna za dobro raspoloženje i miran san.

5. Pomaže kod mršavljenja
Iako sadrži mnoštvo hranljivih materija, ipak je energetski vrlo “lagana” - 100 grama karfiola ima svega 25 kalorija.

6. Jednostavna priprema
Karfiol se može brzo pripremiti. Pre sečenja operite ga pod mlazom hladne vode (ne potapajte ga u vodi jer ćete tako “otopiti” neke hranjive materije). Ostavite li isečen karfiol da odstoji 5-10 minuta pre kuvanja (možete da ga poprskate s malo limunovog soka), pojačaćete delovanje blagotvornih enzima. Da biste maksimalno očuvali hranjive materije i ukus, karfiol je najbolje dinstati pet minuta (ne više!) u povrćnom ili pilećem bujonu. Zagrejte bujon, a kad počne da se dinsta, dodajte karfiol i poklopite.

7. Zahvalna za kuvanje
Karfiol se proprema na raznovrsne načine, sirov ili blanširan u salati ili s sosevima, mariniran, u čorbi, ukiseljen...

Izvor: Ordinacija.hr