Zdravlje

Da li ste ljubitelj bele ili crne čokolade?

Šta ih spaja, a šta razdvaja? Ovo o njima niste znali. Njihovo veličanstvo bela i crna čokolada!
18.03.2015. - 10:53h

Između bele i crne čokolade postoji velika razlika, najprije u sastojcima od kojih se proizvodi, s obzirom na to da bela čokolada uopšte ne sadrži poželjnu kakao masu, tako se i njen nutritivni profil i efekat na organizam razlikuje od tamne čokolade!

Svaka čokolada, osim bele, dobija se iz kakao putera, kakao mase, arome vanile i emulgatora sojinog lecitina. Glavni pozitivni učinci čokolade potiču upravo iz kakao mase i što je njen procenat u čokoladi veći, to više pogoduje našem zdravlju.

Razlog tome su polifenoli, na prvom mestu flavonoidi, antioksidansi koji pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti.

Zbog izostanka kakao mase, zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju tamnoj čokoladi, ne mogu da se preslikaju na belu čokoladu. Što je čokolada tamnija, to je zdravija, tako na primer kod mlečne čokolade, pozitivan učinak kakao mase suzbijaju proteini mleka.

Osim kakao putera i mleka, glavni sastojak bele čokolade je šećer, na koji odlazi više od 50% čokolade. Osim toga, bela čokolada ima veći procenat zasićenih masnoća i holesterola od tamne.

Jedina prednost bele nad ostalim vrstama čokolade jeste veći procenat kalcijuma, ipak nećemo je nabrajati u izvore kalcijuma, zbog velike količine šećera, zbog čega bi trebala da se jede tek povremeno i u ograničenoj količini.

Iako vrlo ukusna, bela čokolada je, što se nutritivnog profila tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade!

Izvor: Zena sam ja

Pročitajte i: 

Uz ovakav doručak unećete 30 odsto kalorija manje za ručak