Želite da smršate?

Prvo pojedite dezert, pa tek onda slani obrok.

.

Unos hrane s više šećera na početku obroka može da reguliše apetit jer protein u mozgu signalizuje da su namirene potrebe za glukozom i ne dolazi do prejedanja.

Opšte je verovanje kako bi se ljudi na dijeti trebali kloniti dezerta, ali naučnici sa Imperial College of London tvrde kako je to pogrešno. Oni su otkrili da bi tajna mršavljenja mogla biti u započinjanju obroka s namirnicama bogatim šećerom, piše Daily Mail.

Budući da je glukoza, odnosno šećer iz kolača, čokolade i drugih poslastica jedan od glavnih izvora energije za mozak, upravo se tempiranjem jela može postići bolji efekat u mršavljenju. Naučnici objašnjavaju kako protein iz mozga glukokinaza beleži koliko smo glukoze pojeli. Ako je taj unos premali, organizam žudi za hranom sa više skroba i kalorija i izaziva prejedanje.

Čim se zadovolje elementarne potrebe tela za šećerom, apetit je pod kontrolom i lakše je zadovoljiti se s manje kaloričnom i u globalu zdravijom hranom, objašnjava voditelj studije, dr. Džejms Gardiner.

Pročitajte još:

Savršena zimska kombinacija - stoni margarin sa ukusom ruma