Ako želite da se rešite neželjih kilograma, ne palite grejanje

Sigurno se pitate kakve veze sada ima višak kilograma sa grejanjem.

.

I dobro se pitate, a odgovor daju naučnici. Iako je ovo prelazno vreme toplije nego inače, neki bi možda ipak razmislili o tome da krenu s grejanjem, barem u večernjim satima. Ali ako imate nameru da skinete neželjene kilograme, naučnici poručuju: nemojte paliti grejanje! Nećete samo uštedeti novac, već ćete lakše izgubiti neželjene masnoće, tvrde.

Novo istraživanje otkrilo je da niža temperatura pomaže telu da sagori kalorije pretvaranjem tzv. loših masti u dobre. Bele masnoće su te "loše masnoće", a smeđe su poželjne jer sagorevaju kalorije, iako ih odrasli imaju jako malo. Otkriveno je da osobe koje imaju više smeđih masnoća su mršavije, dok se bele talože na području stomaka, bokova, stražnjice, bedara.

Istraživači sa Univerziteta Jejl navode da rezultati novog istraživanja mogu pomoći u borbi protiv gojaznosti i srodnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog pritiska, neuroloških poremećaja i raka. Rezultati su objavljeni u časopisu Cell, a pokazuju da neuroni u mozgu koji kontrolišu glad i apetit takođe kontrolišu proces pretvaranja belih masnoća u smeđe. Smeđe masnoće, ne samo da pomažu u održavanju organizma toplim nego pomažu i u obradi šećera što će takođe da smanji neželjene masnoće. Zato, da biste povećali količinu smeđe masti u telu, budite na nižim temperaturama, zaključak je studije.

Pratite nas i na Tviteru: PRVA