Komarci kao prenosioci bolesti

Svedoci smo promenjenih vremenskih prilika u našoj zemlji, a zbog sve većeg kretanja ljudi, naročito u tropske predele zabeleženi su slučajevi bolesti koje nisu do sada bile karakteristične za naše krajeve, a nastale su kao posledica uboda komarca.

.

Tako se u prethodnim godinama kod nas pojavio Virus Zapadnog Nila, Denga virus, Žuta groznica, Encefalitis i sl. Problem ne bi bio alarmantan da se radi o pojedinačnim slučajevima oboljenja i da kod nas ne postoje insekti koji su prenosioci istih. Naravno, reč je o komarcima. Da budemo jasniji, vrste komaraca koje se kod nas nalaze su u osnovi prenosioci ovih oboljenja, ali do sada nije bilo uzročnika tako da se nevolja sa komarcima odnosila samo na crvenilo kože nakon uboda i dosadno zujanje pored naših glava. Sada se situacija menja i svi moramo biti uključeni u regulisanje populacije ovih insekata kako bi preventivno smanjili i mogućnost da obolimo od bolesti čiji su prenosoci komarci. Fondacija Bila i Melinde Gejts (osnivača Microsofta) je izašla je sa podatkom da svake godine komarci ubiju 725.000 ljudi, a da naša zemlja nije izuzetak u tome govore nam slučajevi smrti od prethodnih godina, a kojih je svake godine sve više i više. Naročito su osetljivi stariji od 50 godina i hronični bolesnici.

ŠTA JE POTREBNO DA ZNAMO O KOMARCIMA I KAKO SE OD NJIH ZAŠTITI?
Komarac je insekt koji nakon izleganja iz jaja ima 4 larvena stadijuma, a nakon toga prelazi u lutku pa tek onda u odraslog insekta za koga svi znamo kako izgleda. Svi stadijumi pre odraslog, što čini 80% životnog veka ovog insekta se odvijaju u vodenoj sredini, a tek 20% u formi odraslog koji je sposoban za let. Zašto nas komarci bodu? Samo ženke bodu i sisaju krv, jer im je neophodan krvni obrok zbog polaganja jaja, što znači da time što nam sisaju krv samo uzimaju ono što im je potrebno da bi produžili svoju vrstu. Pored čoveka, atraktivni za komarce su zečevi, konji, psi i ptice. Tri roda komaraca su najzastupljenija kod nas i prenose sledeća oboljenja: vrste iz roda Aedes prenose viruse koji izazivaju Encefalitis, Dengu i Žutu groznicu, vrste iz roda Culex koji prenose viruse koji izazivaju Encefalitis i Virus zapadnog Nila, kao i Filariozu, dok su vrste iz roda Anopheles prenosioci Malarije. Osnovni zadatak države, a i svih građana je da smanje broj komaraca, tako da postoji nekoliko načina kako to možemo rešiti.

Najdugoročnije rešenje je eliminisati mesto razvoja komaraca, a kratkoročno rešenje je ono koje mora svako u svojoj najbližoj okolini uraditi. Integralni pristup se sastoji od suzbijanja larvi, suzbijanje odraslih, korišćenje repelenata i mreža za odbranu od ovih insekata. Mesta razvića komaraca u našoj neposrednoj okolini su oluci, rezervoari za kišu, burad napunjena vodom, septičke jame, odvodni kanali, sudovi pod česmom, saksije, kade, fontane, bazeni za kupanje, podrumi u kojima se nalazi voda, šahtovi, kanalizacija. Stručnjaci su procenili da jedno bure od 200 litara vode u nečijem dvorištu može da bude mesto gde će se izleći milion komaraca u toku godine. U klimatskim uslovima naše zemlje na osnovu prosečnih temperatura potrebno je 15-21 dan između generacija. Ako se uzme u obzir biološki potencijal komaraca imamo sledeću situaciju: od jedne prezimele ženke nakon 6 generacija, što je period od 90 do 120 dana, teoretska mogućnost je da imamo 16,2 milijardi ženki koje se hrane. Ovaj ogrman razvojni potencijal koji imaju komarci bez zajedničke borbe i visoke svesti o ovom problemu ne možemo regulisati u potpunosti.

Šta je to što svako od nas može uraditi u svojoj okolini? Suzbijanje larvi komaraca ima najveću efikasnost jer su insekti u određenom ograničenom staništu, pa je moguća kontrola i obzirom da se suzbijanje obavlja na minimalnim površinama uticaj na okolinu je beznačajan. Država mora voditi računa o brojnosti komaraca i neophodno je redovno suzbijanje larvi na velikim rekama, kanalima, jezerima, barama i ostalim velikim vodenim površinama, jer ako se zakasni sa ovim tretmanom i dočekamo da suzbijamo odrasle insekte, onda se to radi uz pomoć preparata koji su otrovniji. Za suzbijanje larvi koristimo preparate koji su namenjeni samo larvama komaraca i praktično ne deluju na druge organizme, a za ljude su neotrovni. Kada uzmemo u obzir da možemo da suzbijemo komarce u našoj okolini, na potpuno bezbedan način po nas i naše kućne ljubimce, a da pri tom smanjimo mogućnost širenja raznih oboljenja koje ovi insekti prenose, shvatamo da mnogo činimo sebi jer smo odgovorni po ovom pitanju. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje za suzbijanje komaraca u urbanim sredinama tablete na bazi aktivne materije diflubenzuron, a na našem tržištu to su Dimilin Tablete koje se veoma jednostavno primenjuju. Pakovanje je od 40 tableta, a jedna tableta dovoljna je za 40-50 l vode.

Primenom ovih tableta na mestima na kojima je moguć razvoj komaraca smanjujemo brojnost u našem najbližem okruženju. Ovo pakovanje koje nam omogućava da zaštitimo sebe i svoje najmilije od komaraca prema našim saznanjima nije skuplje od jedne bolje kutije cigareta, a dovoljno je za celu sezonu tokom koje se razvijaju komarci. Koliko su ove tablete bezbedne za čoveka i okolinu govori i podatak da je Svetska zdravstvena ogranizacija pokrenula projekat odobravanja upotrebe ovih tableta i u vodi za piće.

Izvor: Časopis Domaćin

Više o emisiji Domaći pogledajte OVDE.