Radunović: Vakcinisati obolele od reumatoidnog artritisa, čak i decu

Vršilac dužnosti direktora Instituta za reumatologiju Srbije Goran Radunović izjavio je danas da ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa obavezno treba da se vakcinišu protiv korone, uključujući i decu koja boluju od te bolesti.

Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
Ilustracija, foto: LookerStudio/Shutterstock
.

"Ti bolesnici su osetljiviji na bilo kakve infekcije, pa samim tim i na koronu, zato je vakcinacija glavni cilj, vakcina će ovim pacijentima manje naškoditi nego korona, a i decu koja boluju od reumatoidnog artritisa treba vakcinisati", rekao je on za RTS.

Radunović je kazao da je u bazi Instituta zabeleženo oko 15.000 onih koji boluju od reumatoidnog artritisa, što je otprilike 70 odsto te populacije u Srbiji.

Takođe je rekao da Srbija po pitanju reumatologije prednjači u regionu, kao i da sprovodi edukaciju kadrova iz Bosne, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

On je kazao da je reumatoidni artritis moguće uspešno lečiti ako se otkrije na vreme.

"Svaki bol koji dugo traje i koji je prisutan i u mirovanju, u malim zglobovima, naročito u srednjim godinama, u jutarnjim satima, treba da se prijavi lekaru, jer ako se bolest otkrije na vreme, možemo efektno da je lečimo", objasnio je doktor.

Izvor: RTS, Beta, B92.net