ŠTA JE HAVANA SINDROM? Simptome možda primećujete i vi, ali ne znate o čemu je reč...

O čemu je reč? Da li ste ovaj sindrom primetili u svojoj svakodnevici?

glavobolja, foto: Depositphotos
glavobolja, foto: Depositphotos
.

Havana sindrom je skup neprijatnih simptoma koji su prvi put primećeni kod američkih diplomata i obaveštajaca u Havani, na Kubi, krajem 2016. godine. Narednih godina, iz američkih ambasada širom sveta prijavljeni su slični simptomi.

U prvo vreme se smatralo da su opisane tegobe neka vrsta reakcije na stres ili neki drugi psihosomatski faktor, ali sada naučnici razmatraju i mogućnost da to bude posledica upotrebe mikrotalasa.

Simptomi liče na one koji se javljaju posle lakšeg potresa mozga ili druge povrede glave - to su: glavobolja, vrtoglavica i mučnina. Kad su prijavljene prvi put, tegobe su uključivale i jak, probojan zvuk koji su pacijenti čuli usred noći, kao i izuzetno snažan pritisak na samom licu.

Dok bi zvuk, posle nekog vremena, prestao, glavobolja i vrtoglavica su se nastavljale pa osobe nisu bile u stanju da se usredsrede na rad. Konfuzija, "moždana magla", kao i zaboravnost, bile su praćene novim napadima bola. Javljala se pospanost, osetljivost na svetlo ali i nesanica.

U organizmu ugroženih nisu pronađene nikakve toksične supstance, niti narkotici. Zato postoji pretpostavka da Havana sindrom može biti izazvan nekom vrstom mehaničkog uređaja koji emituje ultrazvuk ili mikrotalase.

Kako se navodi na sajtu MedicineNet, inače izdavaču prvog Vebsterovog medicinskog rečnika, neke radiofrekvencije mogu da stvore mikro mehuriće u tečnosti unutar uha. Kad oni stignu kroz krvotok do mozga, izazivaju oštećenje ćelija kao kod ronilaca koji prebrzo isplivaju na površinu, prenosi lepaisrecna.mondo.rs.

Drugo objašnjenje je da bi ovakvi radiofrekventni talasi mogli da prodru kroz lobanju i prekinu neke neuronske puteve. Havana sindrom nema smrtni ishod, ali su ugrožene osobe onesposobljene za rad.