Da li znate šta višak masnog tkiva radi vašem telu? Evo tri načina kako da ga se rešite!

Znate li išta o masnom tkivu osim činjenice da vam smeta?

Da li znate šta višak masnog tkiva radi vašem telu?, foto: Pressmaster/Shutterstock
Da li znate šta višak masnog tkiva radi vašem telu?, foto: Pressmaster/Shutterstock
.

Estetika nije jedino što bi trebalo da vas zabrinjava kad su u pitanju masne naslage na telu. One mogu negatino da deluju i na organe poput mozga, jajnika, srca...

KAKO MASNOĆE UTIČU NA CELO TELO?

Glava

Rizik od nastanka migrena povećava se kod 40 posto mladih žena koje imaju višak masnih naslaga na stomaku.

Mozak

Manjak kilograma je povezan s 36 posto većim šansama za razvoj demencije, dok gojaznost znači 42 posto veći rizik, navodi se u rezultatima studije sprovedene na školi za javno zdravstvo Džons Hopkins Blumberg.

Kosti

Japanska studija pokazala je da kod žena nakon menopauze, koje imaju višak kilograma, postoji veća šansa za nastanak lomova, dok su veoma mršave osobe u rizičnoj grupi od lomova kosti u vratu i rukama.

Grudi

Nakon menopauze, kod gojaznih žena primećen je povišen rizik za čak 30 do 60 posto od razvoja raka dojke.

Srce

Studija je pokazala da gojaznost znači i veći rizik, čak 32 posto, za razvoj koronarnih bolesti.

Jajnici

Čak šest odsto slučajeva neplodnosti se odnosi na gojaznost, dok je isti procenat zabeležen i kod žena koje imaju manjak kilograma.

TRI  NAČINA DA ŠTO LAKŠE ISTOPITE MASNOĆE

1. TRENING SNAGE
Uključuje dovoljan intenzitet u intervalima, a to će vam pomoći da izgubite kalorije, ali i uskladištene masnoće. Predlog je da napravite osam ponavljanja nekih od vežbi snage, 20 sekundi radite, a 10 se odmarate.

2. ODMOR
Studija sprovedena na Univerzitetu Brigam potvrdila je da osobe koje spavaju 8 sati dnevno, imaju najmanji procenat masnoće u telu. Zašto? Jer manjak sna može da prouzrokuje "nered" u hormonskoj slici, a oni kontrolišu metabolizam.

3. OPUŠTANJE
Joga može da smanji nivo kortizola u krvi, a velike količine kortizola su povezane s masnoćama na stomaku. Prema jednoj studiji, žene koje su prošle menopauzu te su 16 nedelja praktikovale jogu, izgubile su velike količine masnih naslaga na stomaku.

NAJBOLJE NAMIRNICE ZA BORBU PROTIV MASNOĆA

Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju više mleka mogu da izgube i do 2 puta više kilograma od osoba koje ga izbegavaju. Drugo istraživanje pokazalo je da su proteini odlični za gubitak masnoća na području stomaka. Ne zaboravite na masnu ribu koja sadrži omega 3 i omega 6 kiseline, poput sardina i orašastih plodova, piše Ordinacija.hr.