Pijete dve ili tri šolje kafe dnevno? Naučnici tvrde da je to odlično za vašu telesnu težinu!

Grupa međunarodnih istraživača na čelu s dr Lijem Smitom s engleskog Univerziteta "Anglia Ruskin" istražila je vezu između konzumiranja kafe i telesne težine kod žena i muškaraca, a rezultati su pokazali značajnu povezanost između veće konzumacije kafe i smanjenja gojaznosti.

Koliko kafe popijete u toku dana?, foto: muse studio/Shutterstock
Koliko kafe popijete u toku dana?, foto: muse studio/Shutterstock
.

Istraživanje je uporedilo podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti s brojem šolja kafe popijenih dnevno, a u obzir su uzeti i ukupni procenat masnog tkiva, kao i stomačne masne naslage. Prema rezultatima istraživanja, žene koje su pile dve ili tri šolje kafe dnevno, imale su manju ukupnu telesnu masu i niži procenat masnog tkiva od žena koje su pile manje kafe.

Konkretno, žene stare između 20 i 44 godine, koje su pile dve ili tri šolje kafe dnevno, imale su najniže zabeležene količine masnog tkiva i to za 3,4 posto niže od žena koje nisu pile kafu. S druge strane, kod žena starih između 45 i 59 godina koje su pile četiri ili više šolja kafe dnevno, zabeležen je ukupni procenat masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju kafu.

Međutim, kod muškaraca je ta povezanost bila manje izražena. Muškarci stari između 20 i 44 godine, koji su pili dve ili tri šolje kafe dnevno, zabeležili su ukupni procenat masnog tkiva niži za 1,3 posto i stomačne masne naslage manje za 1,8 posto.

Treba da pijemo više kafe?

Rezultati su ostali dosledni bez obzira da li su ispitanici konzumirali kafu s kofeinom ili bez. Istraživanje tako upućuje da bi moguća bioaktivna jedinjenja u kafi i čaju mogla da olakšaju razgradnju masti u telu i vremenom smanje skladištenje masnog tkiva.

Prema rečima dr Smita, kafa bi mogla da se smatra korisnim oružjem u borbi protiv viška telesne težine: Kafa ili njeni efikasni sastojci mogli bi da se uklope u strategiju zdrave ishrane kako bi se smanjio teret hroničnih bolesti povezan s epidemijom gojaznosti.

Čao Cao, naučni savetnik iz Centra za ljudsku ishranu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, istakao je i važnost strategije zdrave ishrane, za razliku od usredsređenosti na jedan prehrambeni proizvod.

"Podstičemo ljude da dodaju kafu u svoje jelovnike, ali i drugu zdravu hranu. Ipak, treba proći određeno vremensko razdoblje kako bi se videli rezultati uticaja koji prehrana ima na fizičko zdravlje. Ne želimo da neko popije litre kafe u jednom danu kako bi smršao, jer u obzir treba uzeti i druge elemente ishrane poput šećera i mleka u kafi. U borbi protiv gojaznosti treba biti fizički aktivan, provoditi manje vremena u sedećem položaju, hraniti se zdravije i piti kafu s manje šećera kako bi se smanjila telesna težina", objasnio je Cao.

Uz to što je istraživanje pokazalo da kafa ima ključnu ulogu u borbi protiv viška telesne težine, istraživači se slažu da bi upravo ovaj, mnogima omiljeni crni napitak, mogao uspešno da se uklopi u strategiju zdrave ishrane za smanjenje hroničnih bolesti povezanih s gojaznošću, piše Ordinacija.hr.