Slobodno jedite za praznike, bez griže savesti! Uz ovih nekoliko OPCIJA ZDRAVOG HLEBA, kilogrami vam neće biti problem

Ugljeni hidrati su na vrhu liste namirnica koje ljudi često vole da eliminišu iz ishrane, a hleb je vrlo često na spisku protiv ugljenih hidrata. Iako sadrži ugljene hidrate, hleb se ipak smatra zdravom namirnicom.

hleb, foto: Olga Serdyukova Italia/Shutterstock
hleb, foto: Olga Serdyukova Italia/Shutterstock
.

Postoje ljudi koji jednostavno obožavaju da jedu hleb za doručak, kao sendviče, prilog za večeru, kao podlogu za maslac od avkoada ili orašastih plodova.

Pošto nutricionisti često savetuju konzumiranje belog hleba u manjim količinama, postoje alternative za hleb i to pravljen na zdraviji način. Na taj način ćete ispuniti želju za hlebom, a ujedno nećete morati da brinete o višku kilograma. 

1. hleb sa proklijalim zrnom

Napravljen je od celih žitarica, tako da postoje vlakna i proteini koji će vam pomoći da budete siti. Obično ima manje natrijuma i nema dodani šećer. Pomalo je gust i žilaviji – dobar je za pripremu tosta, ali nije baš savršena varijanta za sendviče. U prodavnicama ga možete pronaći tamo gde stoje zamrznuti proizvodi, savetuje dnevno.hr.

2. Hleb od pšeničnog zrna

Radi se o zdravom klasiku kad je hleb u pitanju. Mnogi su odrasli na sendvičima od maslaca s kikirikijem ili sa mlečnim namazom na hlebu od celog zrna. Ova vrsta hleba odlična je i za sendviče, kao i za ostale načine konzumiranja. Možete ga i sami ispeći u svom domu ako imate volje i vremena. 

3. Kiseli hleb

Ako još niste prihvatili trend pečenja hleba od kiselog testa, savetujemo vam da bar probate. Kiselo testo se dobija fermentacijom brašna i vode, a ne korištenjem kvasca. Obično se ne dodaje ni šećer.

4. Hleb od semenki

Semenke su neke od najhranjivijih namirnica koje možete jesti. U malom parčetu hleba nalazi se mnogo hranjivih sastojaka, uključujući vlakna, proteine, zdrave masti, vitamine i minerale. Ako kupujete hleb od semenki, proverite da li je izrađen od celih žitarica. Možete da pravite i brzi hleb sa manjom količinom ugljenih hidrata, tako što ćete koristiti bademovo ili kokosovo brašno.

5.Hleb od banane

Hleb od banane obično ispadne izvrsno s nekim celim žitaricama, zdravim mastima i nešto manje šećera. Verojatno nećete koristiti hleb od banane prilikom pravljenja sendviča, ali ako tražite nešto zdravo, a što se jednostavno sprema i ukusno je, probajte ovaj hleb. Poslastice poput hleba od banana se apsolutno mogu uključiti u zdravu ishranu, piše dnevno.hr.