PAUZU za ručak koristite tako što jedete radeći? Evo zašto ova praksa NIJE DOBRA i u kojoj zemlji je to zakonom ZABRANJENO!

Radite od kuće i non-stop nešto grickate? U kancelariji ne koristite pauzu već jedete za radnim stolom? Evo zašto to nikako nije dobro!

Da li i vi praktikujete ove navike?, foto: RomarioIen/Shutterstock
Da li i vi praktikujete ove navike?, foto: RomarioIen/Shutterstock
.

Ponekad se posao i obaveze toliko nagomilaju da nemate vremena za pauzu za ručak? U tom slučaju, svoj obrok (obično prebrzo) pojedete za kancelarijskim stolom, radeći. Dok je kod nas to česta pojava, u Francuskoj je ovakav vid "ishrane" na radnom mestu zakonom zabranjen!

Na taj način se radnici podstiču da odmore od posla i da pauza za ručak bude vreme isključivo za njih. Istraživanja pokazuju da je pauza potrebna kako bi ljudi posle nje bili produktivniji i kako bi se bolje skoncentrisali na rad. Ovaj zakon je, zbog korona virusa, trenutno stopiran od strane francuskog Ministarstva rada.

Razna naučna istraživanja govore da odmicanje od računara i mir tokom pauze za ručak pozitivno utiču na pojedinca, čak i sada kada veliki broj zaposlenih radi od kuće, pokazuju da bi svi trebalo da sledimo njihov primer, piše Večernji.hr.

Gde god da radite – za stolom, na kauču ili u krevetu, to mesto u datom trenutku predstavlja vaš poslovni prostor i tamo ne bi trebalo da jedete, jer jedenje postaje nesvesno, kaže psiholog Sem Von Rajh.

“Kada jedemo nesvesno, ne razmišljamo puno o drugim stvarima, pa ne primećujemo ni znak sitosti. Jedemo brže i više”, kaže njegov koleha psiholog Leni Redman.

Dok rade iz kancelarije, zaposleni su često ograničeni po pitanju hrane – poješće ono što su poneli od kuće, otići će u pekaru ili prodavnicu, ali količina hrane koja im je tom priikom dostupna daleko je manja od one od kuće. Osim toga, kod kuće će najverovatnije grickati nešto usput i to iz čiste dosade.

Bruk Šeler, lekar za kliničku ishranu kaže da bi trebalo izdvojiti 30 do 60 minuta tokom dana za pauzu, kako bismo smanjili nivo stresa i izgaranje na poslu.

“Odaljite se, izdvojte vreme da malo predahnete. Ako napravite pauzu da napunite baterije i pružite svom mozgu priliku da se ponovo pokrene, to će vam omogućiti veću produktivnost, fokusiranost i kreativnost.”

Bez obzira na to da li radite od kuće ili iz kancelarije, psiholozi savetuju da ručak pojedete na svežem vazduhu, naročito sada kada toplije vreme to dozvoljava,