LAZAROV SINDROM - Slučaj koji je frapirao lekare: Skinuli ga s aparata i proglasili smrt, a 10 minuta kasnije – čovek je oživeo!

Svako malo čujemo vest o nesrećnoj duši koja je pokopana ili zaključana u mrtvačnici, da bi kasnije oživela. Izveštaji su često obavijeni nepotvrdivim činjenicama i sumnjivim izvorima, ali ideja oživljavanja nakon očigledne smrti nije nužno stvar lovačkih priča i urbanih legendi.

Ilustracija, foto: Terelyuk/Shutterstock
Ilustracija, foto: Terelyuk/Shutterstock
.

Postoje desetine studija slučajeva u kojima su ljudi "oživeli" nakon što su naizgled umrli, nazvani Lazarovim sindromom prema čudu u Novom zavetu u kojem Isus četiri dana nakon smrti, vaskrsava Lazara iz Betanije.

Poznat i kao autoreuscitacija, ovaj fenomen odnosi se na događaj kada osoba doživi srčani zastoj, ali spontano se ponovo pokreće i cirkulacija se nastavlja nakon što su prestali pokušaji reanimacije.

Muškarac oživeo nakon što je isključen s aparata

Studija iz 2020. pregledala je svu poznatu medicinsku literaturu o ovom misterioznom fenomenu i uspela je da pronađe 65 pacijenata koji su doživeli autoreuscitaciju između 1982. i 2018. godine. Osamnaest od tih osoba (28 posto) uspelo je potpuno da se oporavi nakon povratka iz smrti.

Jedan izveštaj o slučaju iz 2001. iznosi priču o 66-godišnjaku koji je upao u srčani zastoj sa sumnjom na curenje aneurizme trbušne aorte, što znači da mu je pukla glavna krvna žila u stomaku. Nakon što je hitno prebačen u bolnicu, lekari su pokušavali da ga reanimiraju 17 minuta.

Isprobali su sve uobičajene metode, uključujući kompresiju grudi i šokove defibrilacije, ali na kraju je proglašen mrtvim. Monitori i respirator bili su isključeni, međutim, hirurg je ostao u sobi s pacijentom, koristeći priliku kao primer za podučavanje grupe studenata medicine.

Nenadano, 10 minuta kasnije, hirurg je osetio puls na pacijentu. Nakon preduzimanja potrebnih radnji, otkucaji srca pacijenta u potpunosti su nastavljeni, tretirana mu je aneurizma i čovek se potpuno oporavio, piše IFL Science.

Smrt nije trenutni prestanak telesnih funkcija

Ideja Lazarovog sindroma postavlja neka osnovna pitanja o definicijama smrti. Američki zakon kaže da se smrt definiše kao “nepovratni prestanak cirkulatornih i respiratornih funkcija ili nepovratni prestanak svih funkcija mozga”.

Tipično je prilično lako definisati smrt, ali jasno je da nepovratni prestanak rada srca nije uvek kristalno jasan. Ponekad se može činiti da je osoba mrtva, ali neobjašnjivo uspe da se vrati u život.

Ranije ove godine, studija je naglasila da smrt možda nije nužno trenutni prestanak svih telesnih funkcija, već relativno usporen i lutajući proces.

Naučnici su pomno nadzirali vitalne znakove više od 600 ozbiljno bolesnih pacijenata koji su skinuti s aparata, otkrivajući da se srce često može zaustaviti i ponovno pokrenuti nekoliko puta tokom procesa umiranja pre nego što potpuno stane zauvek, prenosi net.hr.