Topla čokolada i kurkuma: Najzdraviji napitak ove zime?

Iako dolazi iz Indije, kurkuma se kao začin koristi u celom svetu i popularan je dodatak u mnogim kuhinjama. Popularnost ove biljke svakako je povezana s kurkuminom, aktivnom stvari koja pozitivno utiče na zdravlje.

Kurkuma je jedan od najpopularnijih začina širom sveta, foto: Depositphotos/GreenArt_Photography
Kurkuma je jedan od najpopularnijih začina širom sveta, foto: Depositphotos/GreenArt_Photography
.

Kurkuma pomaže kod mnogih zdravstvenih stanja: ublažava simptome artritisa, pomaže u prevenciji brojnih vrsta karcinoma, može da smanji rizik od nastanka Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, pomaže u lečenju Kronove bolesti, lupusa i psorijaze...

Isto tako, kurkuma podstiče metabolizam, poboljšava cirkulaciju i pomaže radu mozga, a čokolada sadrži serotonin, hormon sreće, pa vas ovaj ukusni napitak čini srećnijim i zdravijim, piše centarzdravlja.hr.

Čokolada i kurkuma – hit recept

Ova pomalo neobična kombinacija za kratko vreme je postala pravi hit u svetu. Razlog je vrlo jednostavan – ne samo da je vrlo ukusno, nego je i zdravo! 

Recept za čokoladni napitak s kurkumom je vrlo jednostavan, ima samo 3 sastojka i gotov je za tren. Čokoladni napitak s kurkumom ima aromatičan okus, a moćna kurkuma daće mu zanimljivu, intenzivnu boju. Bademovo mleko sadrži malo masti, a puno vitamina, pa će ceo napitak učiniti manje kaloričnim, ali nutritivno bogatim.

Sastojci:
- 2 šolje bademovog mleka
- 1/2 šolje kakaa
- 1/2 kašičice kurkume

Priprema:
Zagrejte mleko i dodajte kakao. Pustite da se kuva sve dok ne počne da ključa. Sklonite s vatre, dodajte kurkumu i dobro promešajte.