Zdravlje

Naučnici tvrde: OVE DVE NAVIKE bitno povećavaju rizik od zaraze koronom

Španski naučnici pozabavili su se ispitivanjem kako različita ponašanja i navike utiču na verovatnoću zaraze koronavirusom i došli su do zanimljivog otkrića: dostava namirnica i robe iz supermarketa, kao i izvođenje ljubimca u šetnju, najviše povećavaju rizik oboljevanja od kovida 19.

25.11.2020. - 09:09h
foto: Depositphotos, Author ginasanders

Higijena nakon šetnje

Smatraju da psi možda negde pokupe virus i zatim ga šire i prenose tako što dodiruju kontaminirane javne površine, a potom dodiruju i ližu svoje vlasnike i površine u domovima u kojima žive. Životinje same ne oboljevaju, ali s' obzirom na to da mogu vlasniku i članovima porodice da prenesu virus i izazovu bolest, autori istraživanja upozoravaju vlasnike pasa na povećanu higijenu tokom i nakon izvođenja životinja u šetnju.

Onlajn naručivanje

Osim toga, istraživanje koje su zajednički sproveli Univerzitet u Granadi i Andaluzijska škola javnog zdravlja pokazalo je da onlajn naručivanje robe iz supermarketa s dostavom do kućnog praga povećava rizik za zarazu za neverovatnih 94 odsto i da je zapravo opasnije nego da odete sami u radnju.

Prostorije firme

Poređenja radi, isto istraživanje je pokazalo da povratak na posao u prostorije firme povećava rizik zaraze za 76 odsto, dok pozitivan nalaz na kovid 19 nekog od ukućana povećava rizik za 60 odsto.

Izvor: B92.net, Gloria.hr