Skoro 50% DECE moglo bi da bude IMUNO NA KOVID-19: Naučnici otkrili nešto što trenutno nikako ne mogu da objasne!

Novo istraživanje pokazalo je da neka antitela koja nastaju u borbi protiv obične prehlade neutrališu i korona virus koji izaziva kovid-19, piše "Daily Mail".

Naučnici otkrili nešto što trenutno nikako ne mogu da objasne!, foto: Depositphotos/Volurol
Naučnici otkrili nešto što trenutno nikako ne mogu da objasne!, foto: Depositphotos/Volurol
.

Studija sprovedena na više od 300 ispitanika koji nisu bolovali od kovida-19, pokazala je da oko pet posto odraslih ima takva antitela. S druge strane, kod ispitanika mlađih od 16 godina, taj procenat iznosi čak 44 posto. Naučnici trenutno ne mogu da objasne zašto se prisutnost takvih antitela razlikuje kod odraslih i dece.

Istraživanje, koje je sprovedeno na UCL-u i Institutu "Francis Crick", proučavalo je antitela u uzorcima krvi koji su uzeti pre pandemije korona virusa, između 2011. i 2018. godine.

Poređenje uzoraka krvi

Profesor Piter Openšou s koledža "Imperial" u Londonu, koji nije bio uključen u studiju, tvrdi da su naučnici koristili metodu protočne citometrije kojom mogu da detektuju vrste antitela koje nisu viđene u drugim studijama.

Naučnici su do tog otkrića došli dok su razvijali vrlo osetljive testove na antitela za kovid-19. Kako bi saznali koliko su njihovi testovi dobri, uporedili su uzorke krvi pacijenata obolelih od korone sa uzorcima krvi pacijenata koji nisu oboleli od te bolesti. Otkrili su da su neki ljudi koji nisu bili izloženi korona virusu imali antitela u krvi koja bi prepoznala virus.

U kasnijim testovima ustanovili su da je 16 od 302 odrasle osobe (5,3 posto) imalo unakrsna virusna antitela, ali u dečjoj grupi, od 48 ispitanika, 21 (43,8 posto) je imao takva antitela. U uzorcima krvi uzetim od 50 trudnica u maju 2018. godine, njih pet (10 posto) je imalo unakrsno reaktivna antitela.

Deca su češće izložena drugim korona virusima

Smatra se da su antitela nastala nakon infekcije običnom prehladom, koja je i sama vrsta korona virusa.

"Naši rezultati pokazuju da deca imaju mnogo veću verovatnoću da će imati unakrsna reaktivna antitela od odraslih. Potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo zašto je to tako, ali moglo bi se svesti na to da su deca češće izložena drugim korona virusima", rekao je glavni autor studije Kevin Ng.

"Veće količine antitela koje smo primjetili kod dece, takođe bi mogle da nam pomognu da objasnimo zašto je manja verovatnoća da će oni ozbiljno oboleti od kovida-19. Ipak, još nema dokaza da ta antitela sprečavaju infekciju ili širenje virusa SARS-CoV-2", dodao je.

Dr Džulijan Tang sa Univerziteta u Ličesteru nazvao je otkriće svojih kolega neiznenađujućim.

"Deca su više izložena sezonskim korona virusima od odraslih (zadržavajući tako reaktivni odgovor), samo zato što su mnogo mlađa pa je njihov imunološki sistem pripremljeniji za nošenje s novim korona virusom", objasnio je, prenosi net.hr.