Zdravlje

Čuva srce i mozak, štiti od raka, briše kilograme: Otkrijte sve zdravstvene prednosti patlidžana!

Patlidžan se ubraja u zdrave namirnice koje imaju nisku kalorijsku vrednost, obiluju vlaknima i antioksidansima, a pogoduju zdravlju celog organizma.

15.08.2020. - 09:00h
Kad saznate šta sve leči, obožavaćete ga!
Kad saznate šta sve leči, obožavaćete ga!foto: Depositphotos/sarsmis

Pomaže pri gubljenju kilograma
Patlidžan sadrži visok udeo vode i spada u niskokaloričnu namirnicu, što ga čini idealnom hranom za osobe koje paze na ishranu i koje žele da smanje telesnu težinu. Njegova sunđerasta tekstura omogućava da ga pripremate na razne načine, bez isušivanja.

Odličan je za zdravlje srca
Patlidžan je izrazito dobar za zdravlje srca. Njegovom konzumacijom možemo da smanjimo nivo lošeg holesterola u krvi, poboljšamo zdravlje zidova arterija i opustimo napete krvne sudove.

Pomaže zdravlju mozga
Visok udeo fitonutrijenata u patlidžanu, pomaže zdravlju mozga štiteći ga od slobodnih radikala i ostalih štetnih uticaja. Patlidžan sadrži i kompleks B vitamina koji ublažavaju telesnu i mentalnu teskobu. Zato je patlidžan bolje jesti u što prirodnijem obliku, s minimalno termičke obrade.

Ima malo kalorija
Pazite li na unos kalorija, patlidžan možete bezbrižno da konzumirate. Jedna šolja patlidžana sadrži samo 35 kalorija što je izuzetno malo s obzirom na njegovu hranljivu vrednost.

Bogat je izvor kalijuma
Kalijum je neophodan za održavanje zdravog krvnog pritiska i pomaže u sprečavanju bolesti desni. Ključna je komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.

Ima visok udeo GABA aminokiselina
GABA (gama-aminobuterna kiselina) je aminokiselina koja smanjuje anksioznost, poboljšava san i usporava misli.

Sprečava nastanak raka
Neka istraživanja pokazuju da sok od patlidžana može da smanji rizik od nastanka raka. Naime, patlidžan sadrži tripsin za koji se veruje da pomaže u neutralizaciji ćelija koje uzrokuju rak.

Pomaže obolelima od dijabetesa tipa 2
Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana koja smanjuju nivo glukoze u krvi, što pogoduje zdravlju dijabetičara.

Pomaže kod zatvora
Ovo povrće je idealno protiv opstipacije ili zatvora zbog velike količine vlakana. Vlakna iz povrća čiste creva od toksina i podstiču redovnu probavu, piše centarzdravlja.hr.