Ne možete da zamislite jutro bez kafe? Uz ove dodatke postaje zdravija i bolja!

Redovno razboravljate na unos dnevne doze vitamina? Ali, znate li šta niko od nas nikada ne zaboravi? Da popije jutarnju kafu...

Jutro..., foto: Depositphotos/diego_cervo
Jutro..., foto: Depositphotos/diego_cervo
.

Zašto ne biste iskoristili šolju kafe za dnevni unos vitamina. Kako? Dodajte joj neke od omiljenih začina koji sadrže i vitamine i minerale, a uz to će vašoj kafi dati savršen ukus.

CIMET
Prstohvat cimeta će kafu učiniti pravom malom poslasticom. On poseduje antioksidativna, antibakterijska, antiupalna svojstva. Uz to, može da smanji i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu telesne masnoće. Redovnim korišćenjem cimeta kao dodatka hrani štitite organizam od prehlade.

ĐUMBIR
Đumbir je jedna od onih namirnica koje volite ili ne. Ako ga volite, naribajte sasvim malo svežeg đumbira u svoju šolju kafe jer on obiluje raznim mineralima i vitaminima, a bogat je gingerolom koji podstiče probavu olakšavajući tegobe poput nadutosti i grčeva. Američka i kineska akademija nauka sprovele su istraživanje o delovanju đumbira na proces mršavljenja.

KURKUMA
Ako pratite portale i čitate novine, sigurno ste već upoznati sa svim dobrobitima ovog začina. Kurkuma efikasno deluje i na niz tegoba, poput glavobolje, svraba, bolesti vezanih za probavni sistem, bolova u zglobovima, nadutosti. Poznato je protivupalno delovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih uticaja ove začinske bilje.

KAKAO
Čokolada i kafa – zvuči kao spoj iz snova, zar ne? Ako još celoj priči dodamo sve dobrobiti kakaa u prahu, stvar postaje još bolja. Poznato je da čokolada, pa tako i čokoladni napici, deluju na proizvodnju serotonina, tzv. hormona sreće i endorfina zbog čega se osoba oseća smireno i puna energije. Flavonoidi iz kakaa deluju na organizam pojačavajući protok krvi i time kratkoročno poboljšavaju budnost i kognitivne sposobnosti.

Izvor: ordinacija.hr