Zdravlje

Stomatolozi otkrili: "Samo u ovim situacijama možete kod zubara tokom karantina"

Redovne posete stomatologu su obavezni deo brige o oralnom zdravlju i onda kada ne primećujete oboljenje zuba i usta. Ali usled vanrednog stanja, preporuka stomatologa je da ordinacije posećuju samo hitni slučajevi, koji naravno nemaju simptome koronavirusa, piše B92.net.

26.03.2020. - 14:00h
foto: depositphotos/DmitryPoch

Stomatološka komora Srbije izdala je preporuke da se rade samo hitni slučajevi, a da se izbegavaju ili svedu na minimum ostale stomatološke intervencije. Profesor Vitomir Konstatinović, direktor Stomatološke komore za B92.net kaže:

"Komora nema ingerenciju da zabrani rad ordinacijama, mi smo ministru poslali zahtev da nam da tačne intsrukcije kako da stomatolozi postupaju, kako u državnim, tako i u privatnim ordinacijama. Očigledne zaštite moraju da budu rigorozne, prvo pacijenti moraju voditi računa da nemaju znakove simptoma koronavirusa".

Na pitanje kako pacijenti da znaju ako uzmemo u obzir da je potrebno minimum pet dana da simptomi počnu da se pokazuju, profesor Konstatinović ističe značaj najavljenog testiranja.

"Nadam se da će uskoro krenuti sa testiranjem svih onih na koje se sumnjalo da imaju koronavirus i naravno svih lekara".

Obavezno je, navodi, korišćenje zaštitne opreme za jednokratnu upotrebu (maske, rukavice, kape) i zaštitnih naočara/vizira. Pre dolaska pacijenti bi telefonom trebalo da obaveste zubara da li su bili u rizičnim područjima, da li je on ili neko od članova porodice imao kontakt sa zaraženim osobama. Upravo tako radi i dr Jovo Kozomara, stomatolog.

"Tražim razumevanje od pacijenata i da me prvo pozovu na telefon kako bih pitao osnovna pitanja u vezi sa koronavirusom. Imao sam nedavno situaciju da mi je pacijent rekao da je imao temperature pre par dana, ja sam ga uputio u Dom zdravlja. Znate, ako pacijent ima jedan negativan odgovor na pitanja koje smo dobili kao obavezna od Stomatološke komore, ja ne primam".

Ceo tekst pogledajte O V D E!

Autor: Sanja Ćulibrk

Izvor: B92. net