Zdravlje

Nadmudrite prehladu i grip: Jedite beli luk i izbegavajte alkohol!

U jeku smo sezone prehlada i virusa i mnogi se žale da ih nešto stalno „lomi“. Stručnjaci ističu da je ovakvo stanje moguće preduprediti, ukoliko usvojite određene preporuke...

12.01.2020. - 13:00h
Rešite se prehlade uz samo jednu namirnicu!
Rešite se prehlade uz samo jednu namirnicu!foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Mnogi se pitaju da li je moguće izbeći prehladu ili grip od virusa kojima ovakvo vreme izuzetno prija. "Lomljivo" telo, bolovi u mišićima, suzne oči, curenje nosa i niz drugih simptoma svako teško podnosi, jer nam onemogućavaju normalan život i rad.

Stručnjaci, međutim, ističu da je ovakvo stanje moguće preduprediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

* Pravilno se hranite i unosite cink, gvožđe, bakar, selen, kao i vitamine A, B6, C i E. Oni se nalaze u voću, povrću, a posebno u orašastim plodovima, semenkama bundeve i žitaricama

* Budite fizički aktivni, jer su istraživanja pokazala da osobe koje vežbaju imaju jači odbrambeni sistem. Njegova snaga je uslovljena povećanim brojem imunoglobulina, koji se i bore protiv infekcija.

* Pazite na varenje i unosite probiotike, odnosno "dobre bakterije". One su od presudne važnosti za kvalitet crevne flore, a samim tim i za sveukupno zdravlje. Da bi se ovo postiglo, dobar mlečni proizvod je nezaobilazan u svakodnevnoj ishrani.

* Smanjite unos kofeina, a povećajte unos belog luka. Izbegavajte alkohol. Da biste sprečili dehidrataciju, pijte mnogo vode, razređenih sokova od povrća, biljne čajeve.

* Po mogućstvu živite opuštenije, jer stresni hormoni slabe imunitet. To su pokazala brojna istraživanja.

Izvor: Večernje novosti