Zdravlje

Ovaj deo tela najčešće zaboravimo da operemo tokom tuširanja, a na njemu se nalazi čak 2368 različitih vrsta bakterija!

Nezavisno od toga da li se tuširašte ujutro ili uveče, verovatno spadate u ljude koji ne operu dobro jedan mali deo tela

06.12.2019. - 10:02h
Da li i vi zaboravljate ovaj deo tela?
Da li i vi zaboravljate ovaj deo tela?foto: Depositphotos/choreograph

Nezavisno od toga da li se tuširašte ujutro ili uveče, verovatno spadate u ljude koji ne operu dobro jedan mali deo tela. A naučnici su upravo na tom delu pre nekoliko godina pronašli 1458 vrsta bakterija koje su do tada bile potpuno nepoznate! Za vreme istraživanja su pronašli kod 60 učesnika čak 2368 različitih vrsta bakterija. Dakle, još jedan razlog više da obratimo pažnju na to mesto, piše 24sata.hr.

Naime, za vreme tuširanja često zaboravimo na naš pupak. Međutim, u toj maloj tački našeg tela, trebali bismo pridavati više pažnje Osim bakterija, tamo se skupljaju i dlačice tkanine. Georg Štajnhauzer, naučnik sa Atomskog instituta Tehničkog univerziteta u Beču, istraživao je tri godine zašto se u pupku sakupljaju dlačice. Otkrio je da su krivac za to hrapava struktura dlačica oko pupka. One otrgnu niti sa odeće koju nosimo te je „odvedu“ u pupak.

NAJBOLjI SAVETI ZA ČIŠĆENJE

U pravilu je dovoljno čišćenje vodom, blagim sapunom i rukama. Potom temeljno treba osušiti pupak. Zavisno od oblika, možete koristiti i štapić s vatom. Ako vam je koža pupka suva, onda je posle čišćenja možete namazati kokosovim uljem. Ako vam pupak neugodno miriše ili pocrveni, moguće je da se radi o upali. U tom slučaju treba potražiti pomoć dermatologa.