Nikako da se rešite prehlade? Možda pravite ovih 7 grešaka!

Imate osećaj kao da ćete se razboleti ili već imate prehladu? Pripazite da svojim postupcima ne pogoršate simptome i izbegnite sitnice koje će vas odvući još dublje u bolest.

Da li i vi pravite ove greške kad se prehladite?, foto: Depositphotos/Subbotina
Da li i vi pravite ove greške kad se prehladite?, foto: Depositphotos/Subbotina
.

Koliko god se trudili, ponekad je nemoguće izbeći prehladu. Prosečni Amerikanac tokom godine preboli dve do tri prehlade koje najčešće traju od tri do pet dana, piše "Yahoo".

- Ipak, ukoliko niste pazili na sebe, kašalj može da se produži i do dve nedelje - upozorava lekarka Tina Q. Tan, specijalista za infektologiju iz dečje bolnice u Čikagu.

Problem je što prehlada može da potraje ili da se čak pogorša zbog životnih navika i ponašanja, uključujući i ona za koja mislite da su zdrava. Stručnjaci su izdvojili sedam činilaca koji će produžiti vreme oporavka.

1. I dalje idete u teretanu

Kad se osećate kao da ste bolesni, trening u najmanju ruku može da pomogne da se osećate bolje. Ipak, ako ste stvarno bolesni, fizička aktivnost će pogoršati simptome. Ako vam curi nos ili je zapušen, možete da vežbate ako se pridržavate sledećih uputstava.

- Intenzitet vežbe neka bude blag ili umeren. Ipak, ako imate temperaturu, kašljete ili osećate bolove u grudima i imate probavnih tegoba, odustanite od treninga dok se ti simptomi ne povuku - savetuje dr Tan.

2. Uveravate se da niste bolesni

Ako verujete u snagu uma, prehlada nije stanje u kojem bi trebalo da praktikujete ta uverenja. Pretvarajući se da niste bolesni nastavljate s redovnim aktivnostima, a to će odložiti oporavak i pogoršati simptome.

- Još gore, takvim ponašanjem druge izlažete svojoj bolesti ako idete na posao ili u teretanu. Vaše telo zna najbolje, pa ga poslušajte i odmorite se kad mu je to potrebno - savetuje dr Tan.

Dodatno, ako imate visoku temperaturu, povraćate ili kašljete uz obilan sekret iz nosa, ostanite kod kuće.

3. Ne spavate dovoljno

Ukoliko smatrate da san nije visoko na listi vaših prioriteta, grešite kad je reč o prehladi.

- Nedovoljno sna može da poremeti imunološki sisitem i odloži oporavak nakon bolesti - tvrdi dr Linda Anageva s Havaja.

Problem je što simptomi prehlade poput kašlja ili začepljenosti mogu da smetaju kod spavanja, pa stoga savetuje korišćenje lekova koji će umanjiti te simptome, ali isključivo u dogovoru s lekarom.

- Kad je reč o prehladi, san je bolja prevencija od leka - dodala je.

Klinička studija u kojoj su ispitanici spavali manje od pet sati tokom noći pokazala je da imaju triput veći rizik od prehlade nego ljudi koji spavaju sedam i više sati.

4. Popijete nekoliko koktela

Zaboravite na mit da alkohol ubija sve bakterije. Kad se osećate loše, izbegavajte ga.

- Alkohol direktno utiče na imunitet i vodi do dehidracije što umanjuje sposobnost organizma da se bori protiv infekcije i tako zapravo produžujete simptome bolesti - kaže dr Ričard Burus iz Kalifornije.

Alkohol može da smeta i kvaliteu sna koji je opet ključan u procesu oporavka. Čak i ako uzmete samo gutljaj alkoholnog pića, kratkoročno biste mogli da se osećate bolje, ali dugoročno vam to ne pomaže. Stoga druženje s prijateljima uz pokoje piće ostavite za vreme kad ozdravite.

5. Ne upravljate stresom

Hronični stres u kombinaciji s prehladom je recept za katastrofu.

- Hronični fizički i psihički stres produžuje vreme oporavka jer telo proizvodi hormone stresa koji utiču na imunitet. Blagi stres obično nema nikakvog učinka, ali ako je reč o ozbiljnom stresu, terate imunološki sistem da radi pojačano. To mu je teško jer se ionako već bori protiv bolesti - navodi dr Tan.

Pokušajte da se odmarate i bavite opuštajućim aktivnostima poput meditacije, igre s kućnim ljubimcem, čitanjem ili gledanjem serija. Telu treba vremena za izlečenje.

6. Previše koristite kapi za nos

Sprejevi ili kapi za nos mogu vam doneti trenutno olakšanje kod začepljenog nosa, čak će omogućiti i bolji san. Ipak, ako ih koristite duže od tri dana, mogu da stvore probleme.

- Korišćenjem dužim od tri dana može se pojaviti pogoršanje simptoma - savetuje dr Anageva.

7. Ne pijete dovoljno tečnosti

Hidratacija je veoma važna, a naročito kad ste bolesni. Kad birate šta biste popili, čaj, voda ili bistre supe uvek su dobar odabir.

- Studije su potvrdile da takva pića skraćuju trajanje bolesti. Pomažu da se razredi sekret koji telo proizvodi tokom prehlade, a kad je sluz retka, lakše se iskašljava i tako se osećate bolje - pojašnjava dr Burus.

S druge strane, tečnosti koje nisu bistre poput mlečnih proizvoda, dodatno zgušnjavaju sekret. Poželjno je da pića budu topla, jer para i toplota pomažu u čišćenju sluzi, a to će pomoći disajnim putevima.

Izvor: 24Sata.hr