Zdravlje

Od svakog ponešto: "Maznite" ove navike u ishrani od Kineza, Japanaca, Brazilaca...

Nutricionista Džordž Hemlin-Vilijams osvrnuo se na nekoliko navika u ishrani koje su uobičajene u različitim državama, a koje su dobre za zdravlje i mogu da pomognu u mršavljenju. Evo šta i kako jedu Japanci, Brazilci, Norvežani... i šta bi i vi trebalo da prihvatite kao novu naviku.

27.10.2019. - 09:00h
Od svakog ponešto
Od svakog poneštofoto: Depositphotos/Rawpixel

Jedite sedam porcija voća i povrća dnevno (Kina)

- U Kini se preporučuje unos najmanje sedam porcija voća i povrća dnevno. Nije tajna da su te namirnice pune dobrih stvari, uključujući vitamine, minerale, folnu kiselinu. Kombinacija sedam različitih vrsta voća i povrća dnevno je više od uobičajenog proseka, jer se u većini država preporučuje pet porcija - objašnjava nutricionista.

Ne samo što ćete uneti dosta vitamina, već će vam voće i povrće pomoći i da se uzdržite od grickalica, pošto ćete uvek biti siti.

Ograničite unos crvenog mesa (Norveška)

Nutricionista ističe da je sasvim u redu ponekad jesti crveno meso, ali da je mnogo bolje jesti živinsko, baš kao što rade Norvežani.

- Zvanične preporuke u Norveškoj su da se ograniči unos crvenog mesa na dve do tri male porcije nedeljno.

Hemlin-Vilijams podseća da su brojne studije utvrdile povezanost između redovne konzumacije crvenog mesa sa povećanim rizikom od kolorektalnog i raka creva.

Ishranu prilagodite sebi (SAD)

Džordž objašnjava da se u Americi uzimaju u obzir starost, pol, visina, težina, nivo fizičke aktivnosti i slične stvari, kada se ljudima preporučuje šta i koliko da jedu. To smatra dobrim i ističe da režim ishrane treba da bude individualno prilagođen svakome jer nije svaki organizam isti.

Birajte prirodne ili minimalno obrađene namirnice (Brazil)

Nutricionista ističe da bi svi trebalo da prihvatimo ovo brazilsko "pravilo" i da jedemo što manje obrađenih namirnica jer obično sadrže dosta šećera i masti, što ima loš efekat na metabolizam i na opšte zdravlje.

Jedite ribu redovno (Japan)

- U Japanu je opšta preporuka konzumiranje tri do pet porcija ribe dnevno, što je više u odnosu na preporuke u svim drugim zemljama. Redovno konzumiranje ribe je važno zbog omega-3 masnih kiselina, koje su veoma važne za mozak, ali i za srce.

Izvor: Mondo