Zdravlje

Za ravan stomak: Ove namirnice smanjiće nadutost

Ako vam se dešava da nakon večere odjednom izgledate kao da ste u šestom mesecu trudnoće, sve što treba da uradite je da jedete određene namirnice koje će vam "izduvati" stomak.

27.07.2019. - 15:00h
Pokušajte sa drugačijim izborom namirnica
Pokušajte sa drugačijim izborom namirnicafoto: Depositphotos/imagepointfr

Beli luk i sveži origano

Kod nekih ljudi je nadutost izazvana infekcijom ili prevelikom količinom loših bakterija u crevima. Te bakterije obožavaju šećer, zbog čega bi trebalo da ga unosite što manje. Sa druge strane, poželjno je da u ishranu uključite anti-mikrobne namirnice, koje će ubiti loše bakterije.

Zato, nutricionistkinja Dženet Hajd savetuje da beli luk bude deo vaše salate, ali i redovan sastojak supa i drugih jela. Možete i da od listova svežeg organa napravite čaj ili da takođe sveže iseckane listiće dodate u salate i supe.

Alternative mlečnim proizvodima

Umesto mleka ponekad pijte kefir ili nezaslađeno bademovo mleko. Mnogi ljude su naduti ili imaju problema sa gasovima nakon konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda, jer njihova creva ne proizvode dovoljno enzima koji je potreban da se svari laktoza.

Probajte da umesto mleka neko vreme koristite kefir ili bademovo mleko i vidite da li ćete biti manje naduti.

Povrće i voće

Nutricionistkinja savetuje da nedeljno unosite 20-30 različitih vrsta voća i povrća. Što više raznolikog povrća i voća znači da ćete uneti i više vlakana koji su potrebni zdravim bakterijama u crevima, što znači i manje loših bakterija i manje nadutosti.

Jabukovo sirće, vinsko sirće, maslinovo ulje

Jabukovo sirće već je "superstar" među namirnicama, ali zapravo možete da pomešate bilo koje sirće sa maslinovim uljem i dodate salati, kako bi se smanjila kiselina, a poboljšalo varenje i smanjila nadutost.

I vinsko sirće je takođe sjajno u borbi protiv nadutosti jer sadrži polifenole, kojima se hrane dobre bakterije u crevima. Što je više dobrih bakterija u crevima, to su manje šanse za nadutost. Ove polifenole sadrži i maslinovo ulje.

Izvor: Mondo