Arhimed je prvo pomislio #SamoOpušteno, pa tek onda uzviknuo "Eureka"!

Opuštajući se posle napornog dana, Arhimed je leškario u kadi. Ceo dan je "lupao glavu" kako da izračuna zapreminu kraljeve krune, u želji da sazna da li je napravljena od čistog zlata ili sadrži i srebro. I dok je tako zurio u plafon, čuvenom antičkom matematičaru sinula je sjajna ideja. Iznenada je iskočio iz kade i go istrčao na ulicu, iz sveg glasa vičući: "Eureka!" (Pronašao sam!).

PR
#samoopušteno, foto: Depositphotos/Syda_Productions
#samoopušteno, foto: Depositphotos/Syda_Productions
.

Na osnovu zapremine vode, koju je svojim telom istisnuo iz kade, slavni Grk je zaključio da na svako telo potopljeno u tečnost deluje sila jednaka težini telom istisnute tečnosti. I tako je nastao čuveni Arhimedov zakon, pomoću koga je njegov tvorac zaključio da je kruna kralja Hijerona ipak bila malo "krštena", odnosno da je zlatar pomešao zlato sa srebrom.

Sigurno je tada, među prvima, shvatio da je ponekad pravi recept za sve situacije - #SamoOpušteno!

Kada je čovek potpuno opušten, mnogo lakše razmišlja o svemu. Taj predah, koji nam je svima potreban, trenutak je u kome se javljaju sjajne ideje i nastaju velika dela. Evo šta je nekoliko opuštenih trenutaka kroz istoriju donelo svetu?

Jedan od najpoznatijih opuštenih trenutaka iz istorije je onaj kada je Isak Njutn leškario u hladu drveta. A kada je sa drveta otpala jabuka i ubrzo završila na zemlji, opušteni trenutak postao je jedan najznačajnih u istoriji nauke. Zahvaljujći njemu, Njutn je uspeo da objasni kako čovek stoji na zemlji i još mnogo toga.

Opuštenost nije samo uzrečica, to je stanje duha: rasterećeno, ležerno, dobro raspoloženo... #SamoOpušteno!

I da slavna braća Rajt, u trenucima opuštanja, nisu posmatrala ptice na nebu iznad Severne Karoline, pitanje je da li bismo danas prevaljivali ogromne destinacije leteći kroz vazduh. Razmišljajući o letenju, 1903. su napravili prvi avion i tako pokrenuli jedan od najbržih razvoja u istoriji.

A kada je, pre 45 godina, Martin Kuper opušteno prošetao centrom Njujorka, sve oko sebe je ostavio u čudu.

Dok je ležerno šetao ulicom, Njujorčani su se zaustavljali, zureći u njega otvorenih usta. "Buljili su u prizor čoveka koji razgovara telefonom dok hoda ulicom", rekao je čovek koji je 1973. godine "prošetao" prvi mobilni telefon i time započeo tehnološku revoluciju.

I koliko god često da čujemo da neko kaže #SamoOpušteno, to nije samo sleng, već i mnogo više od toga.

Opušteni trenuci dobrog raspoloženja rađaju sjajne ideje. To su momenti kada sumiramo utiske i donosimo prave odluke!

Zato - Samo opušteno!