Zdravlje

Za zdravlje i prevenciju bolesti ovih ŠEST namirnica dobro je jesti što češće!

Orašasti plodovi, borovnice, riba i đumbir samo su neke od namirnica koje bi trebalo redovno da konzumiramo zbog povoljnog delovanja na zdravlje celog organizma.

02.06.2019. - 15:00h
Nije teško hraniti se zdravo...
Nije teško hraniti se zdravo...foto: Depositphotos/Rawpixel

1. Orašasti plodovi
Onkolog Metju Jurgelun za užinu bira bademe ili pistaće, kaže za "Women’s Health".

"To je odličan način da utolim glad i želju za masnim ili slatkim grickalicama koje doprinose gojenju", ističe Jurgelun.

Čak je i jedno istraživanje pokazalo da pušači koji jedu orašaste plodove smanjuju tako rizik od raka pluća. Jedite 20 do 24 komada orašastih plodova na dan.

2. Riba
Urolog Kristofer Saigal jede ribu, ali ne i meso. Njegova tipična večera je file lososa sa smeđom rižom i povrćem. Jedite ovakav obrok dva puta nedeljno.

"Svojim pacijentima kažem da je hrana zdrava za srce povezana i s manjim rizikom od raka prostate".

3. Đumbir
Đumbir nije svima omiljena namirnica zbog svog jakog ukusa, ali njegova svojstva koja čuvaju zdravlje i lepotu trebalo bi da budu dovoljan razlog za njegovu čestu upotrebu.

Rezultati istraživanja objavljeni u britanskom časopisu "Nutrition" pokazali su da ekstrakt đumbira može da ubije ćelije raka prostate, ne dirajući one zdrave.

4. Beli luk
Osim što može da snizi povišeni krvni pritisak i zaštiti nas od bolesti srca, predstavlja bolji antibiotik od nekih lekova, a kineski naučnici tvrde da može da prepolovi rizik od razvijanja raka pluća. Istraživači Provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Jiangsu analizirali su podatke više od 1.400 pacijenata s rakom i uporedili ih s 4.500 zdravih osoba.

Naime, ispitanici koji su redovno jeli sirov beli luk, što znači bar dva puta nedeljno, snizili su svoj rizik od razvijanja raka pluća za 44 posto. Kada su se koncentrisali samo na pušače, stručnjaci su ustanovili da su oni koji su jeli sirov beli luk smanjili svoj rizik od ove maligne bolesti za 30 posto, što je svejedno dobar procenat.

5. Kurkuma
Dosadašnja istraživanja pokazuju da kurkumin može da prevenira nastanak raka i da uspori njegov rast, a i hemoterapiju čini efektivnijom i štiti one zdrave ćelije, objasnili su to lekari poznate "Mayo" klinike iz Sjedinjenih Američkih Država.

Delovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koja su zaslužna za protivupalno delovanje i smanjivanje otečenosti.

6. Borovnice
Sitni plodovi predstavljaju pravi rudnik antioksidanasa, vitamina i minerala, posebno kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Ovo ukusno voće se preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Osim što borovnice imaju jedinstveni efekt na ljudsku mrežnicu, mozak i tumorske ćelije, dobra vest je da ovo slasno voće ima pozitivan učinak i na bolesti jetre.

Izvor: Ordinacija.hr