Zdravlje

Hrana koju možete da jedete uveče, a da se ne ugojite

Bez obzira na to koliko pazite šta jedete, desi se ponekad da ogladnite uveče. Nije preporučljivo da uveče "napunite" stomak, ali sa druge strane, nije baš neka opcija ni da gladni legnete u krevet.

15.05.2019. - 13:00h
Testo nije na spisku
Testo nije na spiskufoto: Depositphotos/evgenyataman

Evo šta u takvim situacijama možete da pojedete.

Kokice

Možda će vas iznenaditi podatak da su kokice jedna od najzdravijih grickalica. Sadrže i malo kalorija – oko 122 kalorija na porciju od 30 grama.

Kokice sadrže i malo masti, a dosta vlakana, zbog čega su sjajan izbog kada vam se jedu grickalice.

"To su cele žitarice, koje sadrže vlakna koja su dobra za zdravlje organa za varenje", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Karisa Belert.

Šargarepa

Pored toga što je dobra za vid, šargarepa je i idealna za grickanje uveče.

Dijetetičarka Ejmi Gorin kaže da je ovo povrće dobar izvor hranljivih vlakana, vitamina A i kalijuma. Takođe, sadrže i alfa-karoten za koji se veruje da ima dobar uticaj na spavanje.

Gorin kaže da je šargarepu dobro jesti uveče zbog toga što ju je potrebno dosta žvakati, a i "krckava" je, zbog čega je dobra alternativa grickalicama.

Grčki jogurt

Jogurt je odličan izvor kalcijuma, zbog čega se povezuje sa boljim snom kada se jede uveče. Takođe je dobar izvor proteina, koji će vas zasititi.

I ne samo to, grčki jogurt je bogat proteinom kaseinom, koji kada se konzumira uveče smanjuje osećaj gladi ujutru, dokazano je studijama.

Sir

Sir sa smanjenim sadržajem masti je odličan izvor proteina, a plus će vam ubrzati metabolizam.

Naučnici sa Univerziteta na Floridi tvrde da konzumiranje 30 grama proteina oko pola sata pre spavanja može da ima pozitivan uticaj na mišiće, metabolizam i opšte zdravlje.

Da bi testirali efekat konzumiranja celih namirnica umesto sintetičkog proteina u šejkovima ili suplementima na mršavljenje i oporavak mišića, naučnici su angažovali grupu aktivnih žena u dvadesetim godinama, koje su svako veče jele tvrdi sir 30 do 60 minuta pre spavanja.

Otkrili su da, pošto sadrži malo ugljenih hidrata i dosta proteina, dobro utiče na metabolizam i oporavak mišića.

Prednost je i u tome što se sporije vari, pa će se energija polako oslobađati tokom noći, što ima dobar uticaj i na spavanje.

Izvor: mondo.rs