Alergični ste na određenu hranu, ali niste sigurni na koju? Otkrijte lako - dva su načina za to!

Alergijske reakcije javljaju se kod osoba s prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno nakon stanja u kojima je prirodni imunološki obrambeni sistem iscrpljen.

Postoje dva načina da otkrijete na šta ste tačno alergični, foto: Depositphotos/Gorilla
Postoje dva načina da otkrijete na šta ste tačno alergični, foto: Depositphotos/Gorilla
.

Alergija predstavlja prejaku reakciju imunološkog sistema na spoljašnju stvar ili na više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni. Kod osoba koje nisu alergične, imunološki sistem je zapamtio alergene kao bezazlene stvari.

Kod alergičnih osoba odbrambeni sistem doživljava alergen kao ‘strano telo’ i dolazi do burne reakcije pri čemu se stvaraju antitela IgE.

Koje alergije poznajemo?

Alergijske reakcije na disajnim organima uzrokovane su prvenstveno stvarima koje se udišu kroz vazduh. Inhalacijski ili udisajni alergeni su: polen trava, stabala, korova, grinje, kućna prašina, plesan, epitelne ćelije pasa i mačaka.

Osobe koje su osetljive na polen drveća, osećaju tegobe između februara i maja, dok istovremeno u velikom procenti imaju alergijsku reakciju (pečenje ili svrab ždrela) na voće: jabuku, krušku, šljivu, breskve, trešnje te povrće: krompir, šargarepa, celer.

Alergijske reakcije na prehrambene namirnice su mnogostruke, a pojavljuju se odmah nakon konzumiranja određene namirnice ili satima nakon jela. Može doći do anafilaktične reakcije u kojoj dolazi do kolapsa celog organizma (otoka tkiva, otežanog disanja, pada krvnog pritiska, obilne sekrecije…), a može imati i ishod opasan po život, reakcije na koži u obliku ekcema ili koprivnjače, na disajnim organima ili uz tegobe u želucu.

NAJČEŠĆI NUTRITIVNI ILI PREHRAMBENI ALERGENI KOD ODRASLIH SU:
- školjke, škampi, jastozi,rakovi
- kikiriki
- orašasti plodovi, orasi, kikiriki
- riba

NAJČEŠĆI NUTRITIVNI ILI PREHRAMBENI ALERGENI KOD DECE SU:
- orašasti plodovi
- kikiriki
- pšenica
- jaja
- kravlje mlijeko
- soja

Ako se pojavi sumnja na alergiju na prehrambene namirnice, preporučljivo je uraditi dijagnostičku obradu.

Dva su načina testiranja - Alergo test ili test intolerancije na hranu.

Testom intolerancije na hranu testiramo specifična IgG antitela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi. Alergo testom iz venske krvi određujemo IgE antitela. Nakon testiranja je potrebno sprovesti odgovarajuću dijetu. Najbolje bi bilo napraviti plan ishrane kog se treba strogo pridržavati, gde će se objediniti svi potrebni makro i mikro nutrijenti, kako ne bi došlo do deficita pojedinih nutrijenata do kojih jednolična ishrana može da dovede, a mogu rezultirati određenim zdravstvenim komplikacijama.

Kako nam hrana može pomoći u borbi s alergijama?

Istraživanja pokazuju da konzumiranje određene hrane prema planu ishrane može da pomogne u borbi protiv alergija. Protivupalna hrana uključuje namirnice koje sadrže zdrave masti, kao što je maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline (iz lososa, tune) te voće i povrće. Odabirom pravih namirnica vaše telo će se moći kvalitetnije da se bori sa svim tipovima alergija.

Izvor: Ordinacija.hr